Koliko će Crna Gora trošiti kao članica NATO?

"Najviši prioritet predstavlja nabavka srednjih helihoptera, radara i oklopnih vozila. I na ta tri prioriteta ukupno će ići oko 70 miliona eura.", kazala je Alma Adrović, načelnica direkcije za NATO i EU u Ministarstvu odbrane
338 pregleda 5 komentar(a)
Podizanje NATO zastave, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Podizanje NATO zastave, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 14.07.2017. 17:42h

Kada će Crna Gora u Evropsku uniju još je veoma neizvjesno, a koliko će trošiti kao članica NATO?

Almu Adrović, načelnicu direkcije za NATO i EU u Ministarstvu odbrane, novinar Televizije "Vijesti" pitao je hoće li Crna Gora za odbranu izdvajati preporučenih dva odsto državnog budžeta.

To je NATO standard i sve članice su se obavezale na samitu u Velsu, da će do 2024. godine dostići to izdvajanje od dva odsto nacionalnog BDP za potrebe odbrane.

To nije samo dva odsto za odbranu, već je glavno i da se 20 odsto od toga izdvaja za modernizaciju.

Mi trenutno u skladu sa NATO standardima, koji podrazumijevaju izdvajanje za personal, operativne troškove, modernizaciju, ali i vojne penzije, izdvajamo 1,66 odsto za odbranu.

Da li, osim članarine, imamo još neke direktne finansijske obaveze prema NATO, i o kom je tačno iznosu riječ?

"Crna Gora će kao nova članica NATO imati jednu obavezu u finansijkom smislu, a to je plaćanja članarine, koja na godišnjem nivou iznosi oko 450.000 eura. I u suštini to predstavlja jedinu direktnu finansijsku obavezu ka NATO alijansi. Izdvaja se iz budžeta koji je opredijeljen za odbranu, odnosno za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore", istakla je Adrović.

Koliko će novca otići na modernizaciju vojske? Pominje se iznos između 50 do 110 miliona. Imate li neke precizne podatke?

"Najviši prioritet predstavlja nabavka srednjih helihoptera, radara i oklopnih vozila. I na ta tri prioriteta ukupno će ići oko 70 miliona eura. Crna Gora je već od 2006. godine otpočela sa prodajom sistema, naoružanja i sredstava koja su proglašena viškom, i koja više nisu perspektivna za naše potrebe, tako da je taj proces već u toku. Mi smo ove godine u zakonu u budžetu predvidjeli da ćemo otprilike prihodovati pet miliona eura od prodaje. Do sad smo uspjeli da ostvarimo otprilike jednu trećinu tih planiranih prihoda", kazala je Adrović.

Koliki će kadar Ministarstva otići u Brisel i koliki su očekivani troškovi?

"Trenutno imamo osam lica, odnosno osam pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske u našem predstavništvu pri NATO u Briselu. Za narednu godinu je planirano upućivanje još dva dodatna vojna lica, i još jednog savjetnika za odbranu, znači još jednog civila. Trenutno mjesečno izdvajamo oko 50.000 eura za ljude koji su već tamo, tako da ovo dodatno slanje ljudi neće iziskivati neko značajnije uvećanje troškova", rekla je Adrović.

Koliko u ovom trenutku imamo vojnika u mirovnim misijama i koliko to košta državu?

"Trenutno imamo 31 vojnika koji su vani. Angažovani su na poslovima zaštite timova za savjetovanje i pomoć. To je na mjesečnom nivou oko 90.000 eura, otprilike", objasnila je Adrović.

Bonus video: