Istraživanje Galupa: Poslije Srbije, euroskepticizam najviše izražen u Crnoj Gori

Crna Gora sa Evropskom unijom pregovara najduže - pet godina koliko građani između ostalog iščekuju i otvaranje tržišta rada, budući da su nezaposlenost i nizak životni standard najveći problemi sa kojima se suočavaju
51 pregleda 5 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2017. 17:25h

Od 2007. do danas najveća podrška Evropskoj uniji prema istraživanju CEDEM-a zabilježena je 2009. i iznosila je 76. odsto. Na pitanje "Da li po vašem mišljenju Crna Gora treba da postane članica EU" u julu 2012. kada je zvanična Podgorica otvorila pregovore sa Briselom pozitvno je odgovorilo 65.5 odsto ispitanika. Pet godina kasnije, u junu ove godine, podrška EU iznosi 56 odsto.

Pad povjerenja građana Crne Gore u Evropsku uniju bilježi i američka agencija Galup. Najnovije istraživanje pokazalo je da je poslije Srbije euroskepticizam u regionu najizraženiji upravo u Crnoj Gori, iako su to jedine zemlje koje trenutno pregovaraju sa Briselom. 49 odsto građana smatra da će članstvo u Uniji Crnoj Gori donijeti neke benefite, dok 25 odsto smatra da će nanijetu štetu.

Rezultati Galupovog istraživanja ne iznenađuju Jovanu Marović iz Nvo Politikon, koja kao glavni razlog vidi to što građani do ovog trenutka nijesu osjetili konkretnu korist od pregovora.

“Nakon pet godina građani ne osjećaju opipljivi boljitak, nemaju bolji standard, samim tim nemaju bolje uslove za život. Međutim, normalno je da podrška građana članstvu nije ista u različitim fazama pregovaranja i moglo bi se reći da ona zavisi i od unutrašnjih i od spoljnih faktora. Kriza u EU, politička kriza u zemlji, spora dinamika primjene reformi, odnosno to što vlast najzahtjevnije reforme gura pod tepih“, kazala je Jovana Marović iz NVO Politikon.

Crna Gora sa Evropskom unijom pregovara najduže - pet godina koliko građani između ostalog iščekuju i otvaranje tržišta rada, budući da su nezaposlenost i nizak životni standard najveći problemi sa kojima se suočavaju.

“Prema podacima Eurostata BDP po glavi stanovnika prema kupovnoj moći iznosi oko 40 odsto prosjeka i to već posljednjih pet godina, što je znatno ispod evropskog prosjeka. U Luksemburgu je kupovna moć dva i po puta veća u odnosu na prosjek EU. Sve to utiče na pad povjerenja“, kazala je urednica ekonomije u ND "Vijesti" Biljana Matijašević.

Takav trend mogao bi se i nastaviti, posebno nakon što je i Crna Gora u Trstu potpisala Akcioni plan za stvaranje zajedničkog ekonomskog područja koji se odnosi na trgovinu, investicije i slobodan protok ljudi, a što se tumači kao svojevrsna zamjena ili odlaganje članstva u Evropskoj uniji.

“Te mjere bi trebalo da se sprpvedu do 2020. i nema šanse da će do tad nijedna država Balkana ući u EU a ni 5-6 godina kasnije ako taj plan bude dobar, dakle to samo može odložiti put Crne Gore“, kazala je Matijašević.

Prema istraživanju Galupa na Kosovu 84 odsto građana smatra da će članstvo te države u EU donijeti koristi, u Albaniji 80, u BiH 59, a u Makedoniji 58 odsto.

Bonus video: