ČASOPIS STVARAJU I PRODAJU BIVŠI ZAVISNICI

Crna Gora dobila prvi ulični magazin “Portun"

Dio novca od prodaje ide direktno prodavcu
142 pregleda 0 komentar(a)
Portun, Foto: Printscreen (YouTube)
Portun, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.02.2019. 14:38h

“Portun” - prvi ulični magazin u Crnoj Gori,stvaraju i prodaju bivši zavisnici, koji barem tri godine ne mogu da nađu posao.

"Prodaja će uglavnom biti bazirana na ulici, štandovi na nekim bitnim lokacijama... Da bi ljudi mogli da pričaju sa nama, da im objasnimo o čemu se radi, da imaju bolji uvod u problematiku...", kazala je Marija Zogović iz uredništva časopisa "Portun"

Dio novca od prodaje ide direktno prodavcu.

"Pola cijene časopisa koji košta, eto da kažem, euro i po, će ići samom prodavcu, i to je nekakav stimulans i nekakva zarada koju će oni imati od toga, ostatak cijene će ići za naredni broj, njegovu realizaciju", kazao je Milan Milanović iz uredništva časopisa "Portun"

Ideja za pokretanje časopisa potekla je iz ADP Zida, gdje kažu da su mladim zavisnicima koji su prošli kroz proces liječenja, željeli da ponude priliku da steknu radno iskustvo.

"Kroz ovaj proces želimo da povećamo vidljivost problema mladih liječenih zavisnika, sa kojima se srijeću na tržištu rada, jer jednostavno stigmatizovani su sa svih strana. Tako da jedna od tih stvari jeste i problem zapošljavanja", rekla je Sandra Rakočević iz ADP Zid.

Prvi broj je štampan u tiražu od 1.000 primjeraka, a svi koji su bili uključeni u izradu časopisa, odrekli su se honorara. No, da bi časopis opstao, potrebna je dobra volja svih građana.

"Vjerujem da u jednom trenutku časopis može da pređe u profesionalni street magazin, koji će imati svoju uređivačku strukturu, ali to jedino može da bude postignuto uz podršku građana i kompletne zajednice", kazala je Rakočević.

Urednici se nadaju da će se prvi broj brzo rasprodati, kako bi što prije mogli da krenu sa pripremom narednog.