Nikšić: Zaljubljenici u ulični trening odmjeravali snagu i vještinu

"Prošle godine sam bio drugi u fristajlu iznad 18 godina, nadam se da ću biti i bolji ove godine", kazao je takmičar iz Pljevalja Nikola Lončarević
227 pregleda 0 komentar(a)
Street workout, Foto: Printscreen (YouTube)
Street workout, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 13.07.2017. 17:19h

Na Dan državnosti - u Nikšiću država u malom. Zaljubljenici u ulični trening iz svih gradova, praznik su odlučili da provedu u park šumi Trebjesa, odmjeravajući snagu i vještinu.

"Prošle godine sam bio drugi u fristajlu iznad 18 godina, nadam se da ću biti i bolji ove godine", kazao je takmičar iz Pljevalja Nikola Lončarević.

Zgibovi, razboj, trbušnajci, freestajl, discipline su kalisteniksa, sporta koji se u svijetu popularno zove streetworkout ili jednostavno ulični trening. Sport u kom vježbate isključivo koristeći sopstvenu težinu tijela pravi je hit u Evropi, a zavoljela ga je i Podgoričanka Bojana Pržić, koja savjetuje sve djevojke da se oprobaju jer im nekad može zatrebati.

"Zastupljeni najprirodniji mogući pokreti - zgibova, propadanja... zamislite nađete se u prirodi i kako da se spasite pada sa litice ako nemate snagu. Zašto da je žene nemaju, nije ovo samo za muškarce", kazala je Pržić

Takmičenje je organizovano i prije dvije godine, ali je ovog puta brojnije, na šta je uticalo i zvanično priznanje uličnog treninga kao sporta.

"Mi se nalazimo na mjestu gdje smo izgradili prvi park u Nikšiću. U Podgorici ima još ovakvih parkova, kao i u drugim gradovima, tako da preporučujemo svim mladima da se bave ovom disciplinom, jer je besplatna i promoviše zdrave stilove života", rekao je Miloš Džiknić iz GK Montenegro streetworkout

Besplatno vježbanje u prirodi uz cvrkut ptica više od zagušljivih teretana, dopada se i jednom od najmlađih takmičara.

"Nisam imao nijedan hobi pravo da vam kažem, nekako mi je ovo najzanimljivije i najviše sam vremena tome posvetio i vremenom se to i zavoli", kazao je Nikšićanin Marko Đukanović.

Nadmetanje u uličnom treningu podržali su iz Ministarstva sporta. Najbolji su osvojili medalje i pehare, a pobjednici u najatraktivnojoj disciplini - fristajl nagrađeni su kartama za nikšićke festivale Lejk i Bedem.

Bonus video: