SA SJEDNICE SAVJETODAVNOG TIJELA U ULCINJU PORUČENO:

"Vlada mora da izdvoji više sredstava ukoliko istinski želi da sačuva lokalitet Solane"

Javno preduzeće Nacionalni parkovi trebalo bi da nastavi sa upravljanjem na prostoru Solane, zaključeno je na sjednici Savjetodavnog tijela
87 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica Savjetodavnog tijela, solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sjednica Savjetodavnog tijela, solana Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.02.2019. 15:05h

Vlada mora izdvojiti više sredstava ukoliko istinski želi da sačuva lokalitet Solane, zaključeno je na sjednici Savjetodavnog tijela, u Ulcinju. Da Nacionalni parkovi treba da nastave da upravljaju ovim prostorom i nakon isteka ugovora 24.avgusta, stav je svih članova ovog tijela.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi trebalo bi da nastavi sa upravljanjem na prostoru Solane, zaključeno je na sjednici Savjetodavnog tijela.

"Ugovor ističe 24. avgusta, nadamo se da ćemo taj ugovor produžiti i nastaviti sve aktivnosti u skladu sa planovima upravljanja koje Nacionalni parkovi donose svake godine", istakao je Elvir Klica, direktor JP Nacionalni parkovi.

Saglasni su i Ulcinjani da ovo preduzeće treba da nastavi da upravlja prostorom Solane, ali upozoravaju da Vlada mora finansijski pomoći, ukoliko želi da sačuva ovaj lokalitet.

"Vlada Crne Gore mora obavezno da da malo više sredstava kako bi se ovaj prostor mogao adekvatno unaprijediti. Smatramo da je to stvarno neophodno, jer situacija na Solani nije baš tako dobra", kazala je Zenepa Lika iz NVO "dr Martin Šnajder".

"Mora se opredijeliti više sredstava koja će omogućiti i normalno funkcionisanje voda, ne samo fizičku zaštitu nego i monitoring tih voda, njihov vodostaj, slanost. Tu ne amnestiram ni opštinu Ulcinj, neovisno što su njene finansije ograničene", rekla je Hatidža Đoni, potpredsjednica opštine Ulcinj.

Očekuju pomoć Vlade i u Nacionalnim parkovima i nagovještavaju da bi uskoro mogla biti kupljena i nova pumpa.

"Sredstva koja je Vlada opredijelila - 200 hiljada eura, nalaze se kod stečajnog sudije I mislim da će u perspektivi od tih sredstava biti pribavljena nova pumpa", rekao je Klica.

O pokretanju rada fabrike soli nije bilo riječi, jer u Nacionalnim parkovima nemaju ingerencije nad proizvodnjom, ali je sa sjednice poručeno da je ona u interesu svih, kako za očuvanja biodiverziteta i ptičijeg i životinskog svijeta, tako i sa privrednog aspekta za Ulcinj i cijelu državu.