Etnografsko blago staro više vjekova: TV Vijesti u porodičnoj kapeli Radimira

"Dobrota, ovaj naš kraj ima toliko bogatu istoriju, tako da to kultuno nasljeđe mislim da treba prikazati svijetu", navodi Radimir
305 pregleda 0 komentar(a)
pomorski muzej, Foto: Screenshot (YouTube)
pomorski muzej, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.07.2018. 11:51h

U kotorskom naselju Dobrota ne postoji pomorski muzej. Međutim, svi oni koji žele da upoznaju tradiciju Boke, dobrodošli su u porodičnu kapelu porodice Radimir, koja će im predstaviti etnografsko blago staro više vjekova.

Muzički instrumenti, alati, nakit i posuđe, dio su starina koje čine nasljeđe bokeljske porodice Radimir iz Dobrote. Kako bi pokazao svijetu kako se u ovom kotoskom naselju nekad živjelo, bogatu zbirku, Zoran Radimir je objedinio u porodičnoj kapeli.

"Dobrota, ovaj naš kraj ima toliko bogatu istoriju, tako da to kultuno nasljeđe mislim da treba prikazati svijetu, jer ovdje nemate muzej imate crkve koje su zatvorene i vrlo rijetko dostupne za posjetioce. Imam tu knjigu utisaka, vrlo su ljudi se pohvalno izrazili za ovu zbirku", ističe Radimir.

Odlikovanja porodice Radimir, poput Danilovog krsta i Zlatne ruske medalje iz Krimskog rata, nalaze se u muzejima. Njihove kopije, Zoran čuva u kapeli koja je sagrađena 1730. godine.

"Jedan segment je to pomorstvo, tu ima nekoliko kapetanskih, oficirskih polaganja ispita, diploma, razne nautičke instrumente, karte, stare knjige, koje su koristili pomorci u 17, 18 vijeku. Imamo i kopije dokumenata koje su naši preci dobijali u pomorskim bitkama", navodi ovaj kolekcionar iz Dobrote.

U 18. vijeku stara pomorska bratstva koristila su kapele ya obavljanje religijskih obreda. Danas u porodičnoj kapeli svetog Mihovila jedan od najstarijih eksponata je ženska kapa cacara iz 15. vijeka. Osim toga ovdje možete vidjeti i bokeljsku narodnu nošnju koja je tokom srednjeg vijeka odoljela raznim uticajima koji su dopirali putem pomorske trgovine iz različitih mediteranskih centara.

"Narodna nošnja ovdje je jako stara, 15.16 vijek. Kako je rano nastala, tako se rano i povukla, tako da je poslednja nošnja koja je nastala bila u kojoj se vjenčala prababa moje supruge, 1806. godine... Rađena je od materijala koji su donošeni iz inostranstva, ali se radila i ovdje taj zlatovez", objašnjava jedan od članova bokeljske porodice.

Prošle godine, zbirka gospodina Radimira je od Ministarstva kulture Crne Gore dobila status pokretnog kulturnog dobra. Ukoliko želite u potpunosti da osjetite duh Boke posjetite mali etnografski muzej u Dobroti. Zbirka se može vidjeti svakog dana od 20 do 23 sata, do 15. septembra.

Bonus video: