Uoči Samita u Trstu: Od država Zapadnog Balkana tražiće primjenu vladavine prava

Italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Angelino Alfano je ukazao da je sastanak u Trstu četvrta etapa, nakon Berlina, Beča i Pariza, demokratskog, ekonomskog i društvenog procesa Zapadnog Balkana, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel
54 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2017. 15:18h

Na Samitu u Trstu će od država na Zapadnom Balkanu biti traženo jako angažovanje na konsolidaciji demokratskih insitutcija, primjeni vladavine prava i razvoju moderne i konkurentne ekonomije, poručio je italijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Angelino Alfano.

“Potrebno je prevladati unutrašnje podjele i uzajamne optužbe iz prošlosti kako bi evropski put postao nepovratni izbor. Samo kroz dijalog i jaki podsticaj na pomirenje, moći ćemo s optimizmom gledati na budućnost. Nije vrijeme za oklijevanje, već za donošenje odluke”, naveo je Alfano u članku povodom Sastanka na vrhu procesa Zapadnog Balkana koji će biti održan u srijedu u Trstu.

Kako je rekao, u vremenu globalnih izazova koji traže angažovanje svih, ponovno ujedinjavanje kontinenta je strateška investicija u mir, sigurnost i demokratiju.

“To je duh koji nas pokreće uoči Sastanka u Trstu, na kojem ćemo diskutovati sa našim kolegama sa Zapadnog Balkana o temama od presudnog značaja za budućnost naših građana”, kazao je Alfano.

Kako je naveo, zasnivajući se na zaključcima Evropskog savjeta od marta ove godine i na Deklaraciji povodom šezdesetogodišnjice od potpisivanja Rimskih sporazuma, potvrdiće da vrata Evrope ostaju otvorena za zemlje koje dijele njene vrijednosti i koje će nastojati da prate na evropskom putu Zapadnog Balkana.

On je ukazao da je sastanak u Trstu četvrta etapa, nakon Berlina, Beča i Pariza, demokratskog, ekonomskog i društvenog procesa Zapadnog Balkana, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Uvjereni smo da snaga preobražaja ovog mehanizma ni u kom slučaju nije iscrpljena. Rezulatati Sastanka na vrhu će to potvrditi” poručio je Alfano.

Očekuju, kako je kazao, odobravanje značajnog paketa novih infrastrukturnih projekata u oblasti energije i transporta, nakon što su tokom protekle godine otvorena prva gradilišta projekata odobrenih tokom prethodnih Sastanaka.

Na taj način je, dodao je Alfano, data je na potpuna vidljivost finansijskom angažmanu koji će dostići pola milijarde EUR.

„Očekujemo produbljivanje procesa ekonomske integracije regiona kako bi se oslobodio potencijal tržišta od 20 miliona stanovnika, i potpisivanje Sporazuma o osnivanju Transportne zajednice kojim će se stvoriti integrisani prostor po pitanju tehničkih i normativnih standarda“, saopštio je on.

Alfano je dodao da očekuju i jak podstrek razvoju privatnog sektora, a posebno malih i srednjih preduzeća, jačanje kapaciteta prevencije i suzbijanja korupcije, takođe i u saradnji sa ANAC-om (italijanska agencija za antikorupciju) i proširivanje, tokom simbolične tridesetogodišnjice programa Erasmus, mogućnosti koje se nude novim generacijama, zahvaljujući takođe i punoj funkcionalnosti Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

„Osim toga, postavićemo osnove za pojačanu saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suočavanju sa nekontrolisanim migratornim tokovima koji su prepušteni u ruke kriminalaca“, dodao je Alfano.

To su, kako je ocijenio, važni koraci koji svjedoče o njihovoj volji da prate Zapadni Balkan ka suštinskom cilju evropske integracije, ali koji i naglašavaju pojačanu spremnost Zapadnog Balkana da "uzme u ruke sopstvenu budućnost".

„Trst želi da uputi signal konkretnog optimizma na putu naše zajedničke sudbine“, poručio je Alfano.

Bonus video: