Mojkovac: Braća Čobeljić tvrde da su prinuđeni da napuste domove

Iako su se za pomoć obraćali na više adresa, Čobeljići tvrde da je ona izostala
651 pregleda 2 komentar(a)
Radoje Čobeljić, Foto: Printscreen (YouTube)
Radoje Čobeljić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 09.07.2017. 17:52h

Kako je prilikom probijanja šumske vlake u pojasu urva došlo do izronjavanja komada stijena i kamena, porodice braće Radoja, Radojice i Damira Čobeljića iz Štitarice kod Mojkovca već mjesec žive u strahu. Za to kako kažu krive koncesionara, firmu Trudbenik iz Mojkovca i vlasnika Vuksana Radonjića koji odvozi građu iznad njihovih kuća.

"Zbog koncesionara koji se graniči sa našom imovinom svakodnevno se obrušavaju stijene, prvenstveno su nam ugroženi životi, a onda vodoizvorišta i nemamo nikako ni mirnoga sna", rekao je Radoje Čobeljić.

Iako je, tvrde Čobeljići, postojao dogovor sa koncesionarom da ne ulazi u zaštitni pojas, Radonjić je nastavio da krči šumu na vodozahvatima gdje to, zbog opasnosti od lavine, nije rađeno proteklih 100 godina.

"Dogovor se sastojao u tome da od istesanih stabala neće nikako ulaziti u pojas urva i da neće sjeći kako bi ispoštovali vodoizvorište i bezbjednost ove tri porodice tj. nas koji živimo ispod", kazao je Radojica Čobeljić

Ipak,vlasnik mojkovačkog preduzeća "Trudbenik“ Vuksan Radonjić , koji je javnosti poznat zbog probijanja puta i odvoza drvne građe iz zaštićenog šumskog kompleksa Dragišnica u NP Durmitor za šta je od Osnovnog suda na Žabljaku kažnjen novčano sa 40.000 eura i zatvorskom kaznom od 15 mjeseci ,što je poništio Viši sud u Bijelom Polju 2012 godine, kaže da Čobeljići neistinitim tvrdnjama pokušavaju da obmanu javnost te da nadležni inspektori na terenu nisu našli ni jedan dokaz za njihove tvrdnje.

"Oni su zvanično zapisnički utvrdili da tamo ne postoji urov koji on pominje. Konstatovali su da tamo nema nikakvih urova, nikakvih bespravnih sječa, bilo šta na terenu. Da smo sve uradili po zakonima ove države i da smo uradili u skladu sa izvođačkim projektima koje je Uprava šuma tražila. Tu ne prijeti nikakva opasnost jer oni hoće da prisvoje tu šumu", rekao je koncesionar Vuksan Radonjić.

Iako su se za pomoć obraćali na više adresa, Čobeljići tvrde da je ona izostala. Zbog nerazumijevanja nadležnih za njihov problem i nemoći države da ih zaštiti od kako kažu, moćnih pojedinaca prinuđeni su da napuste svoja imanja.

"Kažu da nijesu nadležni da zaštite naše živote i našu imovinu. Isto kao da smo mi građani drugoga reda i nama života uopšte nema na našemu imanju i na svom kućnom pragu", rekao je Radoje Čobeljić.

Odlazak sa ovog dijela Štitarice najavio je i koncesionar koji će za par dana okončati sječu šume.

Bonus video: