PUMPE SVAKO MALO RADE, PA NE RADE

Otklonjen kvar na postrojenju Đerane: Morska voda ponovo ide ka bazenima Solane

Ovo će biti četvrta godina kako na ulcinjskoj Solani nema berbe soli
98 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Foto: Printscreen (YouTube)
Solana, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.02.2019. 16:32h

Morska voda ponovo je počela da ide ka bazenima Solane, jer je konačno otklonjen kvar na pumpnom postrojenju Đerane, što fakticki znači da na to područje stiže život, odnosno hrana i voda za biljni i životinjski svijet.

Režim upumpavanja vode u Solanu biće strogo kontrolisan zbog gniježđenja ptica na pojedinim lokacijama,do 1. avgusta.

Iz nacionalnih parkova tvrde i da kvar na pumpama nije uopste nanio štetu, već je čak donio korist.

Sa druge strane, u opštini ističu da se problem sa pumpama hitno mora riješiti, uz napomenu da je 300.000 eura za kupovinu novog pumpnog sistema blokirano u Privrednom sudu.

Pumpe koje omogućavaju protok morske vode do Solane svako malo rade, pa ne rade. Takav odnos Javnog preduzeća Nacionalni parkovi, kojem je povjerena briga o ovom prostoru, osuđuju u opštini Ulcinj i poručuju da se problem sa pumpama hitno mora riješiti.

"Tu nema da se ni topla ni hladna voda, moramo iznaći način kako da pumpa u funkciji I kako da protok vode bude osiguran", kazala je potpredsjednic Opštine Ulcinj Hatidža Đoni

S druge strane u Nacionalnim parkovima tvrde da im je baš išlo u prilog što pumpe nijesu radile.

"To se desilo u vrijeme kada nama nije ni trebala velika količina, zapravo imali smo je dovoljno kao prehrambenu bazu gnijezdećih populacija ptica koje gnijezde na Solani", rekla je ornitolog Nela Vešović Dubak

"Upravo ovaj momenat kada pumpa nije radila, kada nije bilo vode u bazenima Solane bio je idealan za popravku bentova. Bentovi su veoma važni za aktivnu kontrolu vodnog režima na prostoru Solane", kazao je dr biloških nauka JP Nacionalni parkovi Aleksandar Mijović.

Iz ovog preduzeća takođe poručuju da su oni zaduženi isključivo za očuvanje biodiverziteta i ornitofaune na Solani, te da je situacija pod kontrolom.

"Danas je tu oko 780 flamingosa, danas su tu i pelikani, oko 30, nije ih bilo prije desetak dana. Danas smo imali I kašikare, čaplju, sivu čaplju. Nakon tri godine koliko upravljamo solanom možemo reći  da smo I mi sad konačno naučili I shvatili kako se upravlja vodnim sistemom", Nela Vešović Dubak.

U Opštini bi ipak voljeli da je situacija drugačija, i pokvarene pumpe ne mogu doživjeti kao idealan momenat.

"300.000 eura koje su predodredjene za kupovinu novog pumpnog sistema ostale su blokirane u privrednom sudu. I tu moramo naći način kako sredstva da odblokiramo I kako da se sredstva namjenski utroše za ono što je u ovom momentu neophodno, da bi imali malo sigurniji proces funkcionisanja", kazala je Đoni.

Ovo će biti četvrta godina kako na ulcinjskoj Solani nema berbe soli.