OTVORENA LOKALNA KANCELARIJA

Regionalne kancelarije za mlade i u Podgorici: Cilj povezivanje mladih

Podgorička kancelarija će biti mjesto početka saradnje mlađih generacija susjednih zemalja, koji će dobiti priliku da više načina pojačaju povezanost
409 pregleda 0 komentar(a)
mladi, tinejdžeri, Foto: Shutterstock.com
mladi, tinejdžeri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.02.2019. 17:09h

Podgorica će ubuduće, makar formalno, bit tačka povezivanja mladih u regionu. Lokalna kancelarija Ragionalne kancelarije za saradnju mladih, otvoreno je u Omladinskom centru u Bloku V, a njen zadatak će biti poboljšanje, ali i čuvanje saradnje mlađih generacija Zapadnog Balkana koje, kao posljedica rata, često i dalje razdvajaju izmišljenje razlike. 

"Imajući u vidu činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana dijele teret zajedničkog nasleđa i izazova, kao i da to utiče na mlade koji su odrasli u regionu punom predrasuda i netolerancije, inicijativa za formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, došla je kao mehanizam podrške mladima u ovom regionu", kazao je Nikola Janović, ministar sporta.

Iako na otvaranju kancelarije nije bilo konkretnih primjera buduće saradnje, riječi koje su ponavljali osnivači su da je ideja institucionalna povezanost mladih regiona,  zajednički projekti,  ali i omladinske razmjene.

Kao dokaz da je saradnja moguća i poželjna, ambasador Njemačke u Crnoj Gori navodi primjer omladinske kancelarije ta zemlje, koja sarađuje sa francuskom kancelarijom za mlade, a podgorička kancelarija je plod upravo te saradnje.

"Uvijek je dobro imati samite, donositi razne deklaracije, ali ono što mladi očekuju vidljivi, konkretni rezultati. Zato mladima ljudima u Crnoj Gori, ali i drugim zemljama Zapadnog Balkana, od danas nudimo priliku da sarađuju, okupljeju se i rade na onome što mi zovemo “pomirenje u praksi”", kazao je Hans Gunter Matern, ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih, uspostavljena je prije godinu, na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Parizu, kada su vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, potpisale medjunarodni sporazum o osnivanju. Crna Gora je prva država potpisnica koja je dobila lokalnu kancelariju.