SDP: Visoke komunalne takse otežavaju poslovanje u Podgorici

Preduzetnici poručuju da teško mogu da povjeruju da će gradska uprava imati razumijevanja za njih
82 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica, vremenska prognoza, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vremenska prognoza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2017. 19:35h

Komunalne takse i naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Podgorice, nepotrebno su visoke i preduzetnicima otežavaju poslovanje, tvrde u SDP-u. Zato će ovih dana Skupštini Glavnog grada uputiti inicijativu za umanjenje i djelimično ukidanje taksi.

Odbornica te partije u gradskom parlamentu, Jadranka Vojinović, očekuje razumijevanje i podršku kolega, pa i onih iz vladajuće strukture grada. Sa druge strane, preduzetnici, iako pozdravljaju ovu ideju, ali poručuju da teško mogu da povjeruju da će gradska uprava imati razumijevanja za njih.

Preduzetnica iz Podgorice, Dragana Kopitović, već devet godina biznis drži na staklenim nogama. Pored ionako male zarade, problem joj stvara i visoka cijena komunalnih taksi. Zato priželjkuje smanjenje naknada, čiji se iznos godinama ne mijenja.

"Kakvo je stanje, više su zaštićeni oni koji imaju ekonomski kapacitet veliki i finansijski, nego oni koji brinu o svojoj poslovnoj egzistenciji. + Svako smanjenje bilo koje nadoknade, bilo koje dažbine, u ovom slučaju takse, je velika pomoć za sve nas. Sada ja mutipliciram ovu izjavu, u ime mnogih koji bi isto rekli. Nisu u prilici da kažu", kaže Kopitović.

Od donošenja odluke o lokalnim komunalnim taksama 2007. godine, glavni grad konstantno uvodi nove i povećava iznos postojećih taksi, tvrde u Gradskom odboru SDP-a. Zato će Skupštini Glavnog grada ovih dana uputiti inicijativu za se dio komunalnih taksi, koje su mali preduzetnici u obavezi da plaćaju, umanji za 20 odsto ili djelimično ukine.

"Tangiraju mali i srednji biznis, ugostiteljske objekte, za korišćenje reklamnih panoa, postavljanje zatvorenih i ljetnjih bašta, da omogućimo našim malim i srednjim prvirednicima da njihove obaveze koje imaju prema glavnom gradu umanjimo za 20 posto i podstaknemo na taj način investicionu klimu", navodi Miloš Vukčević iz SDP-a

Odbornica SDP-a u gradskom parlamentu nada se da će kolege u parlamentu imati razumijevanja za nove izmjene, ali I ističe da one neće bitno uticati na planirani budžet glavnog grada. Ovom potezu su, kaže, prethodile konsultacije sa preko 150 privrednih subjekata u Podgorici.

"Koji su pokazali veliku zainteresovanost, koji su nam predložili konkretne komentare i sugestije za izmjene predloženih odluka", navodi Jadranka Vojinović.

Iako priželjkuje da odbornici izglasaju izmjene, Dragana nije optimistična. Na pitanje da li se nada da će joj opština umanjiti visoke takse, odgovara...

"Ne nadam se, zamislite. Previše je jak teret grad i država, da bi bila svaljena na pleća malih i srednjih preduzeća, to je šema do sada kako se radilo. + Ja bih voljela da imam ekonomsku i finansijsku moć velikog preduzeća i da me ovo uopšte ne brine. Ali pošto me brine..."

Draganina i briga većine malih preduzetnika na prostoru malih grada, sada je u rukama Skupštine Glavnog grada. Nakon što predsjednik Skupštine predložene izmjene stavi na dnevni red, iz SDP-A očekuju da će se o njima razmatrati već na narednoj sjednici.

Bonus video: