"Ako se Stanković prije odluke o Medojeviću sastao s Đukanovićem, to bi bio skandal"

"To bi bio direktan udar na nezavisnost VDT-a, jer apsolutno da VDT nema šta da razgovara sa predsjednikom vladajuće političke partije koji u ovom trenutku ne obavlja nijednu državnu funkciju", smatra Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta URA
9 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2017. 19:41h

Opozicija pozdravlja potez vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stanković da i u slučaju predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, koji se sumnjiči za organizovanje pranja novca, izda obavezujuću naredbu specijalnom tužiocu da se Medojević ne hapsi.

Ipak, sumnjaju da je bio pod političkim pritiskom, i poručuju da bi bio skandal, ako se ispostave tačnim spekulacije da se vrhovni državni tužilac prethodno sastao sa liderom DPS Milom Đukanovićem.

Jučerasnji potez Stankovića da specijalnom tužiocu Milivoju Katniću izda obavezujuće uputstvo da Medojeviću ne određuje pritvor, pozdravljaju iz opozicije, ali se pitaju zasto se čekalo sedam dana.

"Mislimo da je ovaj potez Stankovića dobar i smatramo da se političke tenzije u Crnoj Gori moraju spustiti i moramo se okrenuti životnim temama", istakao je Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

"Istovremeno se pitamo šta je trebalo vrhovnom državnom tužiocu, odnosno zbog čega je čekao sedam dana da se donese ova norma i negdje izražavamo sumnju da je zaista mozda izvršen neki pritisak na njega", kazala je Zdenka Popović, poslanica i potpredsjednica Demokratske Crne Gore.

Takvu sumnju dodatno izazivaju medijske spekulacije da se Stanković, dan uoči odluke o Medojeviću, sastao sa liderom Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

Demantij ili potvrdu takve informacije "Vijesti" nijesu uspjele da dobiju ni iz Tužilaštva, ni iz DPS.

"To da li se on sreo sa bilo kojim političarem zaista ne znamo, a ako se to desilo, i ako se sreo sa Đukanovićem i ako je predmet njihovog razgovora bila upravo ova tema, smatramo da je to zaista skandal", kazala je Popović.

"To bi bio direktan udar na nezavisnost VDT-a, jer apsolutno da VDT nema šta da razgovara sa predsjednikom vladajuće političke partije koji u ovom trenutku ne obavlja nijednu državnu funkciju. To je, ukoliko su te sumnje tačne, dokaz da Đukanović ne umije da funkcioniše u svom političkom djelovanju ukoliko ne kontroliše institucije sistema", smatra Konatar.

Uputstvo Stankovića stiglo je nakon što su poslanici DF, sedam dana proveli u parlamentu, poručujujući da neće dozvoliti hapšenje Medojevića, ali i nakon što je prije četiri dana to od njega zatražio predsjednik države Filip Vujanović.

Stanković je isto uputstvo uputio Katniću i u slucaju lidera DF, Andrije Mandića i Milana Knezevića, koji su optuženi u slučaju "Državni udar", ali istog dana kada je im je skupštinska većina skinula imunitet.

Bonus video: