"Prekršaji koje čine neki vozači, motociklisti, pješaci i biciklisti su za psihijatra"

"Bolje doći pet ili 10 minuta kasnije nego otići 30 ili 40 godina ranije", poručio je Janjušević
81 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Janjušević, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Nikola Janjušević, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 06.07.2017. 18:39h

Od početka godine na crnogorskim drumovima poginule su 32 osobe, dok je broj udesa je na prošlogodišnjem nivou.

Iz policije poručuju, da kako bi se povećao stepen bezbjednosti učesnika u saobraćaju, od danas pa do kraja ljetnje turističke sezone saobraćajnim policajcima pomoć će pružati helikopterske jedinice.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, komentarisao je danas i situacije u kojima se pojedini vozači ponašaju krajnje nedogovorno i voze višestruko brže od propisanog ograničenja. Kako kaže, u takvim situacijama bilo bi posla i za psihijatre.

Upitan da prokomentariše situacije u kojima vozači voze i po 190 km/h i brže, Janjušević je mišljenja da su takvi slučajevi veoma zabrinjavajući.

On dodaje da se u takvim situacijama postavlja i pitanje da li je kaznena politika adekvatna.

"Neki prekršaji koje na žalost čine pojedini učesnici u saobraćaju, ne moraju to samo biti vozači već i motociklisti pa čaki i pješaci, biciklisti koji to čine su vjerujte mi više slučaj za psihijatra nego za saobraćajnu policiju i sud", istakao je Janjušević.

Saobraćajna policija će kako je Janjušević rekao učiniti sve što joj zakon dozvoljava kako bi sprečavala takve pojave. Zbog toga će i ove ljetnje turističke sezone policija imati podršku iz vazduha u vidu helikopterskih jedinica.

"One će u sadejstvu sa saobraćajnim patrolama na terenu uočavati te najteže prekršaje i javljati saobraćajnim patrolama kako bi se ti vozači odnosno učesnici u saobraćaju procesuirali i isključili iz saobraćaja i vodiće računa kada je ta najveća frekvencija saobraćaja da upozore pripadnike saobraćajne policije na kojim lokacijama da budu raspoređeni kako bi to u krajnjem slučaju dovelo do još većeg stepena bezbjednosti učesnika u saobraćaju", rekao je Janjušević.

Akcija radnog naziva "helikopter" sprovodi se osmu godinu zaredom, a analize koje su sprovedene, kako kaže Janjušević, pokazuju da je ona prethodnih godina imala veliki doprinos povećanju stepena bezbjednosti u saobraćaju.

On ističe i da su sva istraživanja koja se odnose na udese sa nastradalim ili teško povrijeđenim osobama pokazala da je ljudski faktor presudan.

"Najčešći uzročnici su neprilagođena brzina vožnja pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i ono što želim naročito da istaknem kada je ljetnja turistička sezona to je umor stranih državljana", rekao je Janjušević.

Policija je kako je Janjušević istakao za ovu turističku sezonu angažovala sve raspoložive resurse kako bi ona protekla bezbjedno. A za kraj je imao i poruku vozačima.

"Bolje doći pet ili 10 minuta kasnije nego otići 30 ili 40 godina ranije", poručio je Janjušević.

Bonus video: