"DEMOS SE NE CIJEPA PO NACIONALNIM ŠAVOVIMA"

Danilović: Pozivam Lekića da se ne brukamo, nismo ni teroristi ni pučisti

Danilović poziva Lekića da sve stvari riješe na izbornoj Skupštini
111 pregleda 92 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Goran Danilović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 06.07.2017. 18:11h

Drugi čovjek Demosa i predsjednik Izvršnog odbora te stranke, Goran Danilović, odbacio je optužbe svog lidera Miodrga Lekića, da ima opsesivnu ambiciju da postane predsjednik te stranke, sa namjerom da partiji promijeni političko ideološki profil stranke.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je ranije u intervjuu za "Dan" da je grupa stranačkih funkcionera predvođena bivšim funkcionerima Nove srpske demokratije Goranom Danilovićem i Goranom Radonjićem pokušala da u "jednoj manipulatorsko-provincijskoj predstavi" organizuje puč s ciljem razbijanja, a po mogućnosti i preuzimanja stranke. 

Danilović je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da se Demos ne cijepa ni po kakvim nacionalnim šavovima, niti da, kako tvrdi većina kojoj pripada, pravi puč.

Danilović poziva Lekića da sve stvari riješe na izbornoj Skupštini, koja će, kako vjeruje, biti organizovana nakjasnije za sedam dana, a koja, poručuje, treba da bude Skupština pomirenja.

Danilović je upitan da li je tačno da Demos, navodno, puca po srpsko-crnogorskom šavu, a da je sve počelo osveštavanjem partijskih prostorija u Podgorici koje je organizovao njegov blizak prijatelj Goran Radonjić.

"Ja sam prinuđen da pozovem gospodina Lekića da se javno ne brukamo, da ne vrijeđa javno većinu clanova Glavnog odbora i veliku većinu članova Demosa, da ovo ne svodimo na lični nivo i lični obracun sa Goranom Danilovićem, dakle sa mnom, i sa ogromnim brojem ljudi koji su osnovali Demos. Demos se ne cijepa ni po kakvim nacionalnim šavovima i mi nijesmo nikakva teroristička organizacija i pučisti, mi smo većina, gospodin Lekić to zna. Program Demosa su pisali profesor Radonjić i ja, i usvojen je jednoglasno na Skupštini. Ne može biti da smo mi napisali građanski program, a da hoćemo negrađansku i drugačiju priču", kazao je Danilović.

Sa Vama u vrhu cijepale su se već dvije stranke, sada i treća (SNS, DF). Šta je Vaš odgovor i šta zamjerate liderstvu Miodraga Lekića, koji Vas optužuje za opsesivnu ambiciju da postanete prvi?

"Ja da sam želio da budem prvi ja bih tu ambiciju pokazao davno. Ja sam u DF branio gospodina Lekića javno i zbog nepravde koja mu je učinjena stao uz njega. Neće biti da sve što mi danas prigovara, a nije nikada prije, biće prije da ovo radi iz nekog drugog razloga, meni za sada nepoznatog. Ništa od ovoga što je rekao o meni u posljednem intervjuu mi nikada nije rekao da mi pripada kao čovjeku i političaru, naprotiv, moram da priznam da sam iznenađen i zatečen, nije mi jasno da tako lijepo o meni misli pet godina da u u julu 2017. zaključuje da hoću nešto da otmem, ja nemam šta da otmem, meni je u Demosu bilo široko kao i g Lekiću, nemam šta da otmem ja samo branim pravo većine", kazao je Danilović.

Je li pomirenje dvije struje u Demosu već izlišno pitanje? Ako je tako, hoćete li biti kandidat za lidera, ako bude vanredne skupštine?

"Do javnog nastupa gospodina Lekića nije bilo struja. Ja prvo imam obavezu da dođemo do Skupsšine, jer je to legitimni zahtjev većine, a to ko će se kandidovati najmanje je važno, spreman sam apsolutno da ostanem u Demosu ako ostanem i manjina, ali na častan način bez ijedne nove funkcije. I ova mi je mnogo i na ovoj prihvatam odgovornost, ali problem je što naš predsjednik ne želi da prihvati i svoju odgovornost, biće mnogo lakše ako i jedan i drugi vidimo da smo odgovorni. Zahtjev većine članova GO je za nas obavezujući i mi ćemo u statutarnom roku, u pitanju su dani, najviše sedmica napraviti sjednicu, propisati pravila i vjerujemo da će se po tome Skupština i ponašati", rekao je Danilović.

Da li mislite da imate većinu?

"Ja sam sa onim ljudima koji su većinski podržali zahtjev za održavanje vanredne skupštine u GO, nijednu drugu većinu nijesam ispitivao niti ću to raditi na ovakav način", poručio je Danilović.

Kako saznajemo, sjednica predsjedništva Demosa zakazana je za narednu srijedu, da li ćete vi doći?

"Kada budem blagovremeno obaviješten ja ću odgovoriti kao uvijek, ima samo jedna stvar, nadležnosti predsjedništva u ovom slučaju, kada se radi o zakazivanju skupštine, ne postoje", tvrdi Danilović.

Cijepa se ponovo SNP, isto prijeti i Demosu, DPS ima razloga za zadovoljstvo, a opoziciona javnost pravo na konstataciju – da ovako nikada nećete biti vlast? Šta im vi odgovarate?

"Mi ovo nijesmo željeli. Mi smo želejli da se sačuvamo od javnog potezanja u ružnom smislu, zbog toga smo tiho i statutarno potpisali inicijativu. Ja sam spreman apsolutno da podnesem odgovornost za svaki propust, ali mislim da su u pravu i oni koji traže odgovornost svih. Mislim da Skupština treba da bude Skupština pomirenja i da Demos dobije novu snagu, to nam je bila namjera, a mogao je Lekić i da nam pomogne, mogao je i sam da je zakaže, a ne da utvrđujemo ko je kriv. Ostajemo pri tome da se ne vrijeđamo i molimo da to ne čini i Lekić, nema na to pravo, jer mi ovo nijesmo zaslužili", zaključio je Danilović. 

Preporučujemo za Vas