"VLADA PRESKOČILA ANALIZU"

Mještani plavskih sela ostali bez vode: Koliko izgradnja HE nanosi štete?

Mještane plavskih sela, njih oko hiljadu koji žive od poljoprivrede, posebno vrijeđa to što država prije donošenja takve odluke nije tražila njihovu saglasnost
6 komentar(a)
Plav, selo, Foto: Screenshot (YouTube)
Plav, selo, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.02.2019. 19:04h

Izgradnjom mini elektrana u Nacionalnom parku Prokletije, mještani nekoliko sela u plavskoj opštini ostali su, kako kažu, bez vode za piće i vrela sa kojih su godinama navodnjavali svoja imanja.

"Vlada Crne Gore ne znam zbog čega, iz nekih sebi poznatih razloga, odlučila je da te naše vode da u koncesijama određenim privatnicima i da naše područje u potpunosti ostavi bez vode, vode za piće koja je elementarno ljudsko pravo, vode za navodnjavanje naših imanja , vode za našu stoku, vode za divljač", kaže za TV Vijesti Iber Hoti, mještanin sela Hoti.

"Prošle godine kako je vodozahvat napravljen pa je voda počela da ide ka centrali od tada više vode nema za navodnjavanje, ne samo za mene nego za MZ Prnjavor", kaže Zamo Pupović, mještanin sela Komarača.

Mještane plavskih sela, njih oko hiljadu koji žive od poljoprivrede, posebno vrijeđa to što država prije donošenja takve odluke nije tražila njihovu saglasnost. Nizvodno od već izgrađenih mini elektrana gdje je voda prevedena u cijevi, kako kažu, korita rijeka su suva i djeluju avetinjski jer investitori, iako su bili obavezni, nisu izvršili geološka istraživanja.

"Nijesu izračunate površine za navodnjavanje njiva, bašta, livada, pašnjaka tako da se vidi da li je adekvatno zahvat urađen snazi rijeke za potrebe ostalog i ostatak recimo da se grade mini hidroelektrane ali uz saglasnost i dogovor sa građanima", kaže Branislav Otašević, mještanin Murina.

Svoje nezadovoljstvo mještani plavskih sela pokazali su potpisivanjem peticije kojom traže samo jedno.

"Da Vlada Crne Gore poništi odluku o davanju na koncesije ovih naših voda", kaže Iber Hoti.

Isti zahtjev imaju mještani sela u Andrijevici,Beranama i Bijelom Polju u kojima su izgrađene ili se planira izgradnja mini elektrana.Svi oni će takav zahtjev uputiti Vladi na zajedničkom protestu koji će se održati 21. jula u Plavu.

Preporučujemo za Vas