Skupština zasjeda u ponedjeljak: Evo koji poslanici opozicije će prekinuti bojkot

"Mi smo se već izvjesno vrijeme vratili u parlament, sada imamo taj bojkot koji je na snazi dok je Milan Knežević u zatvoru. Po izlasku Milana Kneževića mi se vraćamo u parlament, a o odborima ćemo kasnije razgovarati", istakao je Milutin Đukanović, poslanik DF
59 pregleda 6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 16.06.2018. 17:21h

Naredne sedmice Skupština će prvi put od izbora 2016. godine zasjedati u praktično punom sastavu.

Nakon Demokratskog fronta (DF), Ujedinjene Crne Gore i nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića u skupštinske klupe stižu Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos.

Van parlamenta tako bi moglo ostati 13 poslanika Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA i Socijalističke barodne partije (SNP), kao i nezavisna poslanica Anka Vukićević.

Sve to moglo bi konačno garantovati nešto dužu i ozbiljniju raspravu.

U ponedjeljak će se pred poslanicima Skupštine Crne Gore naći dnevni red sa čak 35 tačaka. Tu je niz važnih zakona poput onog o predsjedniku, ili Zakon o sportu, kao i nekoliko izvještaja o radu državnih institucija.

Iako je na skupštinskom sajtu optimistički predviđeno da taj posao završe za jedan dan, izgleda da od toga neće biti ništa. Naime, osim poslanika vlasti ovoj sjednici mogao bi prisustvovati i veći dio opozicije, što garantuje višednevnu raspravu. Prije svih, tu će ponovo biti poslanici DF.

"Mi smo se već izvjesno vrijeme vratili u parlament, sada imamo taj bojkot koji je na snazi dok je Milan Knežević u zatvoru. Po izlasku Milana Kneževića mi se vraćamo u parlament, a o odborima ćemo kasnije razgovarati", istakao je Milutin Đukanović, poslanik DF.

U ponedjeljak u skupštinskim klupama prvi put će se, ne računajući glasanje o ulasku u NATO, naći i poslanici SDP.

Tvrde da se samim učešćem opozicije na predsjedničkim izborima, donekle izgubila potreba za bojkotom parlamenta, iako su čvrsto tražili vanredne parlamentarne izbore.

"SDP će u punom kapacitetu učestvovati u radu parlamenta, što znači da ćemo već tokom sljedeće nedjelje, predložiti niz zakona koji će nadamo se olakšati život građana Crne Gore", kazao je Mirko Stanić (SDP).

Na istom fonu su i u Demosu.

Preciznije, lider te stranke Miodrag Lekić ranij je Televiziji Vijesti potvrdio da će organi partije vrlo brzo donijeti odluku o njegovom povratku u skupštinske klupe.

Bivši član te partije, sada lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao i Goran Radonjić, već odavno su se vratili u parlament.

Četvrti mandat u ime Demosa osvojila je Anka Vukićević, trenutno nezavisna poslanica kako saznaje Televizija Vijesti, ona se za sada neće vraćati u Skupštinu.

I u SNP je slična situacija. Jedan mandat pripada sada nezavisnom Aleksandru Damjanoviću, koji se u Skupštinu vratio kada i DF. Srđan Milić i Danijela Pavićević, za sada se ne izjašnjavaju po ovom pitanju a odavno su u sukobu s vrhom svoje stranke.

Na povratak Demokrata i GP URA u rad plenuma, javnost će ipak još morati da pričeka, iako su oni nedavno predstavili plan o svom postepenom povratku.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) pozdravljaju odluku većeg dijela opozicije, da im se nakon godinu i po, pridruži.

"Vrata parlamenta su naravno kao i prehodnih godinu i po otvorena. MI vjerujemo da ćemo se tu naći sa kolegama iz opozicije, da razgovaramo o onome što su otvorena pitanja", kazao je Miloš Nikolić (DPS).

I predsjednik Skupštine Ivan Brajović nada se da će uskoro ispred sebe imati kompletan plenum. On već više od godinu i po predsjedava, ali još nije imao zadovoljstvo da to uradi pred punim skupštinskim kapacitetom odnosno 81 poslanikom.

Preporučujemo za Vas