Radunović: Bićemo u Skupštini uz Nebojšu; Lutovac: Neodrživo stanje

"Razumijem da kod članova DF postoji neka bojazan o tzv. zloupotrebi prava, ali ovdje nemaju mogućnosti, moraju pustiti institucije da odrade svoj posao. U ovom trenutku nema bojazni da će biti određen pritvor Medojeviću", kazao je Lutovac
258 pregleda 48 komentar(a)
Milutin Đukanović, Slaven Radunović, Janko Vučinić, Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milutin Đukanović, Slaven Radunović, Janko Vučinić, Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.07.2017. 17:52h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) i trećeg dana boravka u parlamentu ponavljaju poziv Vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankovicu da što prije donese obavezujuće upustvo kako bi se spriječilo hapšenje njihovog kolege i lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, kome je skinut imunitet pošto ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca.

Ponavljaju i da će ostati u Skupstini sve dok to bude potrebno.

Advokat Branislav Lutovac kaze za Televiziju Vijesti da je ovakvo stanje neodrživo, te da nije praksa da VDT izdaje obavezujuća uputstva o sprječavanju hapšenja osumnjičenih.

Lutovac kaže da političke tenzije treba izmjestiti iz prava, a Medojević i njegovi branioci treba da daju sve od sebe da dokažu da ne postoji nijedan od pet zakonom propisanih uslova za određivanje pritvora.

"Bićemo u zgradi Skupštine, uz Nebojšu, sve dok to bude potrebno", kazao je Slaven Radunović, poslanik DF.

Advokat Branislav Lutovac kaže, međutim, da je ovakva situacija neodrživa na duže staze, da političke tenzije treba izmjestiti iz prava i pustiti da se postupak vodi zakonito.

"Razumijem da kod članova DF postoji neka bojazan o tzv. zloupotrebi prava, ali ovdje nemaju mogućnosti, moraju pustiti institucije da odrade svoj posao. U ovom trenutku nema bojazni da će biti određen pritvor Medojeviću", kazao je Lutovac.

Lutovac objašnjava da Medojević prvo, na poziv tužilaštva, treba da da izjavu, nakon čega mu može biti određeno zadržavanje od 72 sata, a onda tužilaštvo može tražiti od sudije za istragu pritvor, o čemu konačnu odluku donosi sud.

Iz DF, pak, i danas ponavljaju poziv Vrhovnom tužiocu Ivici Stankovicu da izda obavezujuće upustvo, kako bi se spriječilo hapšenje Medojevića.

"Naravno da očekujemo da donese istu odluku kao u slučaju Kneževića i Mandića. Ako se to ne desi, mi ćemo da budemo ovdje i da šaljemo iz Skupštine slike svijetu o kakvoj se državi radi", dodao je Radunović.

Advokat Lutovac kaže da obavezujuća uputstva nijesu praksa i upoređuje ovu situaciju sa onom koja se odnosila na Mandića i Kneževića.

"Kad je VDT donio ono obavezujuće uputstvo, ja sam tada rekao da je napravio pravi potez. Zaista tada su bile, rekao bih, daleko veće tenzije, zbog više razloga, i smatrao sam to opravdanim. Međutim, to nije praksa, to je jedan izuzetak bio, i iskren da budem, ja ne očekujem da će Ivica Stankovic tako postupiti i u ovom predmetu", kazao je Lutovac.

On ne očekuje ni da Tužilaštvo, kako kaže, ide u posjetu bilo kome, već ono šalje poziv, i ako se neko ne odazove, uz pomoć policije, osumnjičenog dovodi u svoje prostorije.

"Ja vjerujem da će ovdje razum pobijediti, jer ovdje na silu ne može niko ništa da postigne. Gospodin Medojević i njegovi branioci treba da daju sve od sebe da dokažu da ne postoji nijedan od pet zakonom propisanih uslova za određivanje pritvora. Ja bih, da sam njegov branilac, na to stavio težište u ovom postupku", rekao je Lutovac.

A dok u DF čekaju potez Tužilaštva, poručuju da im je svaka podrška dobrodošla.

Danas ih je u Skupštini posjetio poslanik Aleksandar Damjanović, a Radunović napominje da su ih neke opozicione kolege podržale tek nakon međunarodne podrške.

"A što se tiče nekih za koje sam rekao jutros da su bili neiskreni, prvo, i neiskrene su dobrodošle i dobro je da je krenulo. Nadam se da je to prvi korak ka ozbiljnijim zajedničkim potezima opozicije, očigledno bojkot nije dovoljan", rekao je Radunović.

Policija je, inače, juče pretresla Medojevićev stan i prostorije PzP i odnijela kompjutere i poslovnu dokumentaciju.

Bonus video: