Ekolozi upozoravaju: Investitorima profit prije zaštite životne sredine

"Svi smo svjedoci da se počelo sa izgradnjom malih hidrocentrala, učešće javnosti nije postojalo ili je bilo u takvom obimu da lokalna zajednica nije prisustovala tim javnim raspravama i da se sada javljaju problemi."
241 pregleda 0 komentar(a)
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
autoput Bar-Boljere, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.06.2017. 17:50h

Ekolozi upozoravaju da profit investitora često odnosi prevagu nad potrebom zaštite životne sredine, posebno na primorju.

"Kada je riječ o planovima, programima i projektima, koji su rađeni u ovom dijelu Crne Gore, jasno se vidi to da su investitori imali negdje da kažem prednost, odnosno da nije ispoštovano u potpunosti niti procjene, niti strateške procjene uticaja na životnu sredinu", kazala je Sanja Orlandić iz NVO Green home.

"Investitor ima trenutno najveći uticaj na izgled prostornog plana i investitor najveći uticaj ima što se tiče mjera, odnosno nerealizacije mjera na životnu sredinu", kazao je Vuk Iković, ekolog

Strateške procjene uticaja na životnu sredinu rade se za strateška dokumenta, kao što su planovi i programi, dok se procjena uticaja radi za pojedinačne projekte. Iković napominje da o ekologiji treba razmišljati na samom početku, a ne kada je već kasno.

"Trenutno se radi auto put, znači auto put je počeo da se radi prije nego što je završen postupak procjene uticaja", kazao je Iković.

Na okruglom stolu o procjenama uticaja na životnu sredinu, čuli su se još neki negativni primjeri.

"Ne postoji u Nacionalnom parku Durmitor niti jedna jedina studija urađena za bilo šta, ako tako nešto postoji u Nacionalnom parku pod zaštitom UNESCO-A, pa kako očekujete da se studije rade bilo gdje drugo", kazao je Darko Stijepović iz NVO Centar za razvoj Durmitora.

"Nemoguće da nema nikakvih studija. Uvijek smo otvoreni da razgovaramo o tome i da baratamo činjenicama, sa pravim informacijama, jer ovako zaista ni mi nemamo sve informacije iz prve ruke da bi sada mogli do detalja da odgovorimo", kazala je Tamara Brajović iz Agencija za zaštitu životne sredine

Problem je učešće javnosti, građana kojih se to direktno tiče.

"Svi smo svjedoci da se počelo sa izgradnjom malih hidrocentrala, učešće javnosti nije postojalo ili je bilo u takvom obimu da lokalna zajednica nije prisustovala tim javnim raspravama i da se sada javljaju problemi. Kada je riječ o na primjer procjeni uticaja za drugi Blok Termoelektrane Pljevlja, zatim izgradnja dalekovoda do primorja, prema Italiji...", kazala je Orlandič (Green home)

Iz Ministarstva održivog razvoja poručuju da će razvijati sistem.

"Ono na čemu ćemo sigurno dalje raditi jeste unaprjeđenje same primjene, naravno i sprovođenje u dijelu koji se odnosi na ekološku inspekciju", kazala je Brankica Cmiljanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Novi zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu u fazi je izrade.

Bonus video: