SJEDNICA SAVJETA ZA VLADAVINU PRAVA

Pažin o poglavljima 23 i 24: Usmjeriti napore ka konačnom ispunjenju prelaznih mjerila

Iz Vlade je saopšteno da su članovi Savjeta diskutovali o stepenu implementacije akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, posebno apostrofirajući važnost blagovremene i kvalitetne realizacije svake pojedinačne mjere iz navedenih dokumenata
0 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 30.06.2017. 14:25h

Crna Gora je došla do nivoa kada treba da usmjeri napore ka konačnom ispunjenju prelaznih mjerila, kako bi naredne godine otpočela aktivnosti na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24. rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je to kazao na sjednici Savjeta za vladavinu prava čiji je predsjednik, i na kojoj je razmatran stepen realizacije obaveza iz oblasti vladavine prava, koje proističu iz procesa pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

Iz Vlade je saopšteno da su članovi Savjeta diskutovali o stepenu implementacije akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, posebno apostrofirajući važnost blagovremene i kvalitetne realizacije svake pojedinačne mjere iz navedenih dokumenata.

Navodi se da je posebna pažnja bila posvećena aktivnostima čijom realizacijom će se doprinijeti ispunjavanju 83 prelazna mjerila, sa ciljem skorijeg dobijanja mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.

Kako se navodi, na Savjetu je s pažnjom analiziran Non pejper dokument o vladavini prava, koji je Evropska komisija pripremila i predstavila državama članicama EU i Crnoj Gori a koji je dostupan i široj javnosti.

Pažin je podsjetio da se i u Non pejperu konstatuje da je Crna Gora postigla značajne i mjerljive rezultate u zakonodavnom i institucionalnom smislu, kao i u pravcu uspostavljanja početnog bilansa ostvarenih rezultata u oblasti suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala.

"Pažin je članovima Savjeta ukazao da se došlo do nivoa sa kojeg svoje napore treba usmjeriti ka konačnom ispunjenju prelaznih mjerila, kako bismo u 2018. godini omogućili sebi, Evropskoj komisiji i državama članicama da otpočnemo aktivnosti na ispunjavanju mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24.", rekao je Pažin.

Predsjednik Savjeta je zatražio maksimalnu posvećenost i odgovornost institucija u ispunjavanju definisanih obaveza i najavio da će se kontinuirano pratiti, kako dinamika, tako i kvalitet realizacije svake obaveze,uz jasnu liniju odgovornosti.

Navodi se da su članovi Savjeta razmotrili i utvrdili konkretne aktivnosti i zaduženja resornih institucija kojima će se doprinijeti ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava i koji će sa operativnog nivoa pregovaračke strukture biti u kontinuitetu praćene.

Preporučujemo za Vas