"INSTITUCIJE BJEŽE OD NADLEŽNOSTI"

Donacija građana čeka oslobađanje poreza, uprkos zakonu i pravilnicima

Marković objašnjava da je tako “Aktivna zona” primorana da izdvoji oko hiljadu i po eura za uvoz rampe namijenjene osobama sa invaliditetom
0 komentar(a)
platforma, OSI, Aktivna zona, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
platforma, OSI, Aktivna zona, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 27.06.2017. 17:53h

Predstavnici NVO “Aktivna zona” od marta čekaju da im shodno važećim zakonima i pravilnicima Uprava carina oslobodi plaćanja carinskih taksi i PDV-a uvoz pokretne platfrome za pristup osoba sa invaliditetom koju su planirali da doniraju Prijestonici Cetinje. U pitanju je šest hiljada eura vrijedna donacija koju su prikupili Udruženje paraplegičara i Privredni klub Cetinje, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo.

"Uprava je proslijedila zahtjev Carinarnici u Podgorici, koja nas je obavijestila da donaciju možemo osloboditi samo ukoliko imamo potpisan međunarodni ugovor i ukoliko imamo donacije neke međunarodne organizacije. Što se tiče naše donacije, ona nije donacija međunarodne zajednice, to je donacija građana, privrednika sa Cetinja i na osnovu postojećeg zakonskog okvira, mi tu donaciju ne možemo osloboditi plaćanja poreza, odnosno carina," kaže Miloš Marković iz NVO "Aktivna zona".

Marković objašnjava da je tako “Aktivna zona” primorana da izdvoji oko hiljadu i po eura za uvoz rampe.