Krivokapić: Vrijeme Laki Lućiano režima na Balkanu mora biti prošlost

Profesorica Božena Jelušić, smatra da zemlje regiona nemaju načelno loše spoljašnje politike, ali da imaju katastrofalne unutrašnje
94 pregleda 0 komentar(a)
Igmanska inicijativa, Foto: Printscreen
Igmanska inicijativa, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.06.2017. 17:20h

U sali bivšeg hotela Crna Gora, bivši premijeri, ministri vanjskih poslova i evropskih integracija, i predsjednici parlamenta, nakon skoro dvije decenije od ratnih zbivanja na ovim prostorima, nijesu baš zvučali optimistično.

„Region se u ovom vremenu suočava sa vrlo ozbiljnim prijetnjama stabilnosti, miru i bezbjednosti, unutar pojedinih država ili u njihovim odnosima. U nekim sredinama u porastu su pojave agresivnog nacionalizma, netrpeljivosti, istorijskog revisionizma, pa i neofašizma. U nekim susjedskim odnosima, zaustavlje je pozitivan trend koji je ranije bio ostvaren“, kazao je Branko Lukovac.

„Uzalud insistiramo na izgradnji regionalne infrastrukture, prije svih putne, ako se istom dinamikom ne stvaraju i mostovi između ljudi. Onda će ti infrastrukturni projekti, pa i npr auto-put Niš- Priština- Tirana, biti putevi u bespuđe“, rekao je koopredsjednik Igmanske inicijative – Srbija Aleksandar Popov.

Jedan od pionira ove inicijative, bivši predsjednik crnogorske Skupštine, Ranko Krivokapić, podsjeća da se region suočava sa sutiacijum da se na vlasti nalaze koalacije koje su u suštini ratni režimi, i koje misle da mogu da pobjegnu od istorije.

„Vrijeme Laki Lućiana režima na Balkanu mora biti prošlost. Ta priča je poznata, Laki Lućiano je bio dobar da smanji broj žrtvava za iskrcavanje na Siciliju američke vojske, ali zbog toga nije postao premijer Italije, niti je donio demokratiju Italiji. I ja mislim da su naše Laki Lućiano autokrate bili dobri da se iksrca evro-atlanski proces, ali svakako neće donijeti stabilnost i demokratiju“, kazao je Ranko Krivokapić.

Profesorica Božena Jelušić, smatra da zemlje regiona nemaju načelno loše spoljašnje politike, ali da imaju katastrofalne unutrašnje.

„Prije svega u oblasti ekonomije. Mi zapravo imamo krah ekonomija, imamo nevjerovatan porast populizma, i taj popilizam štiti sve ono što nas dijeli i nema namjeru da to što nas dijeli ublažava“, kazala je Jelušić.

Bivši premijer Igor Lukšić, kaže da su ideje koje dolaze iz Regionalnog saveza za saradnju,javnosti najpoznatije kroz stavove srpskog predsjednika o jedinstvenom ekonomskom tržištu Balkana , zasnovane na zdravom razumu, te da samo mogu doprinijeti većoj konkurentnosti regiona.

„Zemlje regiona moraju da uklanjaju međusobne barijere, moraju da omekšavaju dodatno granice, moramo da sebe posmatramo kao regionalni ekonomski prostor koji ima nekih 20 miliona, i ne zaboravite to je manje od Rumunije recimo, što mu smanjuje konkuretnost ukoliko nije dodatno integrisano“, kazao je Lukšić.

Učesnici sastanka u Podgorici saglasni su da je EU krajnji cilj ovog regiona. Međutim, bivša crnogorska ministarka evropskih integracija Gordana Đurović, smatra da bi dinamika pregovora Crne Gore i EU morala biti brža. Kako kaže, kvalitet i brzina moraju ići ruku pod ruku, i nemoguće ih je odvojiti.

"To isto kao da sada kažemo Husein Bolt je pretrčao za manje od 10 sekundi, a mi pošto ćemo više da mislimo o kvalitetu nego brzini, mi ćemo 20 ali ćemo kvalitetno. Moramo isti put da pređemo, što duže ga prelazimo, ne znači da ćemo ga kvalitenije preći“, kazala je Đurović.

Učesnici 27. sesije Igmanske inicijative poručuju da osim političkih snaga u zemljama Balkana, i sama EU, mora voditi računa o dinamici proširenja , i insistirati na ubrzanju integracija .

Bonus video: