Kako je isisavan novac iz RTCG: Nagrađivani za ono što je i inače dio posla

Savjet je usvojio zaključak da generalna direktorka Andrijana Kadija i interni revizor utvrde o koliko je novca zaista riječ i kome će se od nadležnih organa obratiti
121 pregleda 12 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2017. 17:46h

Na sjednici Savjeta Radio televizije Crne Gore iznijeto je na desetine primjera kako se iz RTCG prethodnih godina isisavao novac.

Član Savjeta, Goran Đurović, na osnovu dokumentacije iz prethodnih godina koju je pregledao, tvrdi da je u brojnim slučajevima bilo nezakonitih isplata.

"Odnosi se na rješenje o naknadama štete za neiskorišćene godišnje odmore, što je isplaćivano protivno zakonu o radu, od 2013. do 2016. radi se o desetinama hiljada eura koji su nezakoniti isplaćeni ljudima, umjesto da su ljudi natjerani da iskoriste godišnji odmor", kazao je Đurović.

ON je predložio da svi zaposleni u službama opštih poslova moraju da imaju učešće u projektima i radnim grupama jer tvrdi da su mnogi od njih nezakonito nagrađivani za ono što im je inače dio posla.

"Nagrada za zaposlene u službi marketinga, pet hiljada eura je u 2014. godini uz saglasnost Savjeta. 2015 .godina, idemo opet sa dodjelom nagrade, po mom mišljenju bez pravnog osnova, tada kompletna ekipa koja se brine o finansijama ove kuće dobija 6250 eura na ime nagrade, za isti posao dakle saradnja sa eksternim revizorom, za šta, za redovno obavljanje svog posla", naveo je Đurović.

Đurovićeve tvrdnje potvrdio je njihov interni revizor, koji je dodao da radi u teškim uslovima.

"Da ne ulazim u detalje, u opstrukciju posla, ja ne mogu da dođem do dokumenata. Nego moralo se od pravne službe da tražim, da pišem zahtjev, da odbori neko da bi došao do dokumenata", kazao je Marko Ostojić, interni revizor RTCG.

Sumnje koje je iznio Đurović izazvale su reakciju članova Savjeta.

Na kraju je Savjet usvojio zaključak da generalna direktroka i interni revizor utvrde o koliko je novca riječ i kome će se od nadležnih organa obratiti. U sklopu rasprave o finansijskom izvještaju za 2016. godinu, rečeno je da RTCG prihodovala 13,8 miliona eura, a rashodi su bili 15 i po miliona.

"Negativan rezultat poslovanja u 2016. godini u iznosu od 1,7 miliona, nastao kao posljedica epiloga sudskih presuda između RDC-a i RTCG-a, bez toga bi bilo pozitivno poslovanje", kazala je Valentina Šćekić, pomoćnica generalne direktoke RTCG.

11,2 miliona dobili su iz budžeta, to jest 81 odsto, dok od marketinga imaju 8,9 odsto. Na sjednici Savjeta vodila se raprava i o aktu o sistematizaciji.

"Od kada sam ušao u ovaj Savjet stalno se priča o ljudima koji ne dolaze na posao ili o ljudima koji dolaze na posao, a ništa ne rade", kazao je Perko Vukotić, član Savjeta RTCG.

"Mogu odgovorno da kažem da u posljednje 23 godine, koliko sam ja u ovoj kući, nije bilo ozbiljnije urađene sistematizacije", dodala je Andrijana Vukotić, generalna direktorka RTCG.

Na kraju je usvojen Akt o sistematizaciji, koji predviđa 752 zaposlena, kao i Izvještaji o radu radija, relevizije i portala za prošlu godinu.

Bonus video: