Plan da Crna Gora do kraja juna ratifikuje sporazum o klimi

Nedavni izlazak najveće svjetske ekonomije - SAD iz Pariskog sporazuma, neće uticati na ostale zemlje
1 komentar(a)
KAP, Foto: Screenshot (YouTube)
KAP, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.06.2017. 17:57h

Crna Gora, planira da do kraja ovog mjeseca ratifikuje Pariski sporazum o klimatskim promjenama, kojim se obavezuje na smanjenje emisija štetnih gasova staklene bašte za još 30 odsto do 2030.

„Mi smo u obavezi da smanjimo emisije, dominantno, u sektoru energetike i u sektoru industrije", kazao je Srđan Mugoša iz Direktorata za klimatske promjene.

Šef Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora uskoro ratifikovati sporazum i kazao da je neophodno da naša zemlja što prije preduzme konkretne aktivnosti, kako bi postigla klimatske ciljeve.

„Sada je došlo vrijeme da CG uhvati ovaj zamah i ovu dinamiku, kako bi mogla da krene ka implementaciji Pariskog sporazuma, da bude usklađena sa pravnom tekovinom EU, koja se tiče klimatskih promjena i energetike“.

Nedavni izlazak najveće svjetske ekonomije - SAD-a iz Pariskog sporazuma, neće uticati na ostale zemlje, koje su spremne da daju svoj puni doprinos u borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno nam je iz Evropske komisije.

„SAD je veliki emiter, oni jesu velika zemlja, oni su jako bitni, ali nisu jedini. Pogotovo, što u današnjem svijetu zemlje poput, Kine, poput Indije, dakle nove ekonomije, ne samo oni, isto tako Brazil, Argentina i sl, su zapravo jako zainteresirani i predani tome, da provode i dalje svoje obaveze unutar samog sporazuma. I mi jednostavno ćemo se okrenuti onim zemljama, koje su spremne da i dalje rade“, kazala je Ivana Mijatović iz Evropske komisije.

Mijatović je kazala da Evropska unija žali zbog takve odluke, američkog predsjednika Donalda Trampa, ali i konstatuje da je povlačenje iz međunarodnog sporazuma dugotrajni proces.

„Dakle, to je nešto što se neće desiti preko noći i traje otprilike četiri godine. Tako da će proces završiti otprilike u isto vrijeme, kad će se birati novi američki predsjednik“.

Pariski sporazum usvojen je u decembru 2015. godine, a stupio je na snagu 11 mjeseci kasnije. Do sada ga je ratifikovalo 148 zemalja.

Bonus video: