Problemi sa snabdijevanjem vodom u Ulcinju: Vodovod duguje, opština neće da pomogne

"Ova blokada pravi nam dosta problema. Svaki dan akumuliraju novi problem koji će uticati na snabdijevanje vodom", istakao je Fehim Avdiu, direktor JP "Vodovod"
112 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ulcinj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.06.2017. 18:21h

Zbog duga prema Regionalnom vodovodu, ulcinjski Vodovod je u velikom problemu, i to na početku glavne turističke sezone.

U preduzeću tvrde da ne mogu da funkcionišu zbog blokade računa, a kvarovi na mreži su svakodnevni.

Ove sedmice veći dio grada bio je bez vode dva dana, a ta pojava bi mogla biti česta i tokom ljeta, ukoliko se nastavi sa blokadom.

Opština međutim odbija da vodovodu pomogne u otplati duga.

Ulcinj će tokom sezone imati problema sa snabdijevanjem vodom, jer je žiro račun Javnog preduzeća "Vodovod" u blokadi, zbog duga prema Regionalnom vodovodu.

Za mjesec, sa njihovog računa odlilo se 150.000 eura, te kako tvrde novca nemaju ni za najmanje popravke, a intervencije su gotovo svakodnevne pošto je mreža stara i dotrajala.

"Ova blokada pravi nam dosta problema. Svaki dan akumuliraju novi problem koji će uticati na snabdijevanje vodom", istakao je Fehim Avdiu, direktor JP "Vodovod".

U Vodovodu tvrde da Opština ne haje za probleme koji bi mogli nastupiti u jeku sezone.

"Ovo kažem da dam do znanja rukovodiocima u Opštini da promijene stav u smislu otpomaganja. Njihov stav je malo čudan", dodao je Avdiu.

Iz Opštine odgovaraju da i te kako brinu, ali da im u ovom slučaju ne mogu pomoći.

"Taj odnos trenutno koji je problem sa blokadom računa to će na žalost morati rukovodstvo Vodovoda da rješava u skaldu sa Zakonom o obligacijama. I mi smo stalno pod nekim blokadama, neke sudske presude dolaze. Nemamo sredstava za pomoć", kazao je Vaso Radović, potpredsjednik opštine Ulcinj.

Opština svoje obaveze prema Regionalom vodovodu ispunjava, ali te obaveze, ulcinjsko preduzeće u ovom trenutku ne može da izmiruje.

"Cifra od 240.000 eura koju ulcinjski Vodovod plaća Regionalnom na godišnjem nivou,ugrožava rentabilnost ovog preduzeća. Oni tvrde da vodu moraju uzimati 12 mjeseci, kao garanciju da će vodu imati tokom ljeta", rekao je Radović.

"Mi moramo da uzimamo tu vodu u smislu garancije tokom sezone, tad nam najviše treba, ostalih mjeseci Ulcinj ima dovoljno vode sa svojih izvorišta", kazao je Avdiu.

Iz opštine im poručuju da jedino mogu promijeniti ugovor sa Regionalnim vodovodom, uz savjet da bi trebali da potpišu ugovor o reprogramu duga.

Vodom iz Regionalnog vodovoda inače se tokom ljeta snabdijeva dio Ulcinja.

Bonus video: