Da djecu spasu od prosjačenja

Kao veliki radnik i uspješna stočarka već više od 20 godina poznata je nikšićka Romkinja Slavka Adžović, pa možda baš neka od ovih žena krene njenim stopama
273 pregleda 1 komentar(a)
koke nosilje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
koke nosilje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.06.2017. 17:31h

Romkinje iz Nikšića, njih 20, ovih dana dobile su po 2.000 eura da počnu posao koji su same izabrale. Većina se odlučila za uzgoj stoke, a neke će raditi zanatske poslove.

To im je omogućila NVO Centar za romske inicijative, gdje kažu da su ove žene, koje u Nikšiću nemaju gotovo nikakvu šansu za zaposlenje – vrijedne i zadovoljne.

Prvi put za 40 godina Šemsija Ademaj dobila je priliku da prehrani porodicu. Mini farma koka nosilja koja joj je tek isporučena, daje joj nadu da će djecu izbaviti od prosjačenja i živjeti bar malo bolje.

"Da nađem nekog da prodajem jaja. Da kupim hljeb, da jedem, da pijem, brašno... Imam pet sinova i dvije ćerke, imam muža, ne radi niđe, ne prima socijalno", priča Ademaj.

Prije nego su dobile grant, korisnice su obučene za pisanje biznis planova.

"Ti biznis planovi su vezani za uzgoj stoke i zanatske poslove, gdje spada otvaranje frizerskog salona, otvaranje perionica, šivenje. Svaka žena koja je odabrana, dobija po 2 000 eura za realizaciju", rekla je Maja Matović iz NVO Centar za romske inicijative.

Šivenje romske narodne nošnje, pranje i peglanje, čišćenje tepiha, još su neke od prihvaćenih ideja, a donatori su Austrijska razvojna kooperacija, CARE Austrija i OAK fondacija.

Linda Rama (18) iz naselja Budo Tomović, odlučila je da se trgne iz velike nemaštine u kojoj žive njene komšije, pa će se oprobati u stočarstvu. Računa da će se dobro snaći sa steonom kravom koju je dobila i da će vemenom umnožiti stočni fond.

"Prvo sam htjela poljoprivredu, a onda sam se predomislila i tražila uzgajanje krave, jer se moj otac tu razumije, pa sam i ja htjela da znam. Kako je krava došla, ja radim, zadovoljna sam, pa dok se oteli, onda će se početi prodavati i dijeliti zajednici mlijeko", kaže Rama.

"Žene vraćaju 20 posto lokalnoj zajednici u proizvodima i uslugama, ne u novcu. Jedna žena iz Gvozdenica je dobila za izgradnju štale, ima dvije krave, jedno tele i baš je zadovoljna. Već ima povrat u mlijeku i siru za najugroženije iz lokalne zajednice", rekla je Matović.

Matović napominje da ženama koje su se odlučile za uzgoj životinja pomaže stručno lice i da su do sad pokazale da su vrijedne.

"Bolje da radim, nego da sjedim", iskrena je Ademaj.

Kao veliki radnik i uspješna stočarka već više od 20 godina poznata je nikšićka Romkinja Slavka Adžović, pa možda baš neka od ovih žena krene njenim stopama.

Bonus video: