Građani Crne Gore unose duplo više soli od maksimalno preporučene dnevne doze

“Prekomjerni unos soli vodeći uzrok ovog povišenog krvnog pritriska, hipertenzije”
190 pregleda 1 komentar(a)
so, Foto: Shutterstock
so, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2018. 17:28h

Prekomjeran unos soli štetan je po zdravlje, a podaci opominju. Građani Crne Gore u prosjeku unose duplo više soli od preporučene doze.

U prosjeku dnevno unose 11,6 grama soli, a trebalo bi manje od pet grama, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije.

"Istraživanje koje je sprovedeno po prvi put u Crnoj Gori, pokazalo je da prosječan građanin dnevno konzumira gotovo duplo veću količinu soli od onoga što su preporuke SZO", navodi Miro Knežević iz Ministarstva zdravlja.

"Vidimo da je zaista zabrinjavajuće kako se prosječan građanin u Crnoj Gori hrani", kazala je Mina Brajović (Svjetska zdravstvena organizacija).

Svega sedam odsto populacije unosi količinu soli koja je u skladu sa preporukama. A statistika je alarmantna.

"89 procenata svih smrtnih slučajeva u regionu Evrope je uzrokovano hroničnim oboljenjima REZ Prekomjerni unos soli vodeći uzrok ovog povišenog krvnog pritriska, hipertenzije i nerijetko čujemo i znamo da je povišeni krvni pritisak tihi ubica REZ Smanjenje količine unijete soli sa 10 grama na dan na preporučenih pet grama na dan po osobi, bi rezultiralo smanjivanjem slučajeva moždanih udara za jednu četvrtinu, dok bi broj koronarnih srčanih bolesti bio smanjen za 18 procenata", dodaje Brajović.

Posebno je opasna “skrivena so” u industrijski prerađenoj hrani, polugotovim i gotovim jelima.

"U narednom periodu planiramo održavanje konsultacija sa predstavnicima mesne industrije", kazala je Radana Damjanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Članice SZO su se dogovorile da smanje unos soli za 30 odsto do 2025. godine.

Bonus video: