Gdje će Crnogorci na ljetovanje: Od nečega mora da se živi i nakon putovanja

Podgoričani uglavnom kažu da će odmor provesti na našem primorju, dok iz agencija upozoravaju da ih crnogorski dio Jadranskog mora često košta više od odlaska u inostranstvo
138 pregleda 25 komentar(a)
more, ljetovanje, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
more, ljetovanje, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.06.2017. 17:13h

Prosječna četvoročlana porodica, koja želi da odmara van Crne Gore, za sedam do deset dana ljetovanja moraće da izdvoji dvije prosječne plate. Toliko košta jeftinija varijanta Grčke.

"Za nekih 230 do 300 eura mogu da ljetuju u Grčkoj. Jednoj prosječnoj porodici, četvoročlanoj, ljeto može da košta između 900 do 1200 eura, ako pričamo o tim nekim jeftinijim aranžmanima", kazao je Srđan Kovačević iz podgoričke turističke agencije.

"Mi možemo za nekih 500 eura za četvoročlanu porodicu da rezervišemo dobar hotel, na plaži, da ima 3, 4 zvjezdice sa hranom. Ove godine, kako je mirno u Tunisu, Egiptu, počinje interesovanje. Cijene su baš povoljne. Porodica recimo za hiljadi i po do dvije hiljade može hotel s pet zvjezdica, all inclusive u Hurgadi", kaže za TV Vijesti Lidija Mandić.

I sve ovo, ako ne računamo dodatne troškove van hotela. No ako odete na odmor u julu, možete ga otplaćivati do jeseni ili zime.

"Pokušavamo da izađemo u susret porodicama, da im olakšamo način putovanja, na taj način što ćemo dozvoliti plaćanje na rate", dodaje Kovačević.

U turističkim agnecijama ističu da su porodicama omiljene destinacije Tunis, Grčka, Egipat, ali i Italija i Španija. Kovačević ipak primjećuje da se porodice, umjesto mora, sve češće odlučuju za evropske metropole.

A građani sa kojima smo razgovarali, ako su u mogućnosti da izdvoje novac za ljetovanje, uglavnom neće preko granice.

Koliko god da vas košta ljetovanje u inostranstvu, sagovornici koji se bave organizovanjem putovanja, kažu da je naše more, još skuplje.

"Ako se porodica opredijeli za ljetovanje na crnogorskom primorju, oni će potrošiti sličan ili možda veći iznos", navodi Kovačević.

A od nečega mora da se živi i nakon povratka sa putovanja. Zato nas i ovog ljeta čeka čista matematika – računica da za što manje novca dobijemo pristojan odmor.

Bonus video: