Krivolovci dinamitom za dan zarade i preko sedam hiljada eura

Organizovani su dinamitaši i na moru. Ne miješaju se jedni drugima u posao, sve dok i jedni i drugi profitiraju. "Svako od njih ima svoju čekaonu, ne miješaju se jedni drugima, kao da im je djed ostavio", kazao je Dočić
151 pregleda 12 komentar(a)
Valdanos krivolov dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Valdanos krivolov dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Ažurirano: 18.06.2017. 17:59h

Država treba da se zapita odakle tolike količine dinamita kojima krivolovci ubijaju ribu u moru Crne Gore. Sportski ribolovac Zoran Dočić tvrdi da samo u Ulcinju, krivolovci dnevno bace od pet do deset kilograma dinamita.

"Odakle taj eksploziv ja ne znam. Neka se nadležne institucije pozabave tim odakle stiže, kako ga nabavljaju I kako se stavlja u promet. Možemo slobodno da finansiramo svjetski terorizam sa količinama eksploziva koji se baci u more na teritoriji Crne Gore", kazao je Zoran Dočić, predsjednik Kluba Sportskog ribolova ,,NEPTUN".

Da dinamitašenje ima obrise organizovanog kriminala, mišljenja su svi oni koji se bore protiv ove pošasti.

"Karike se povezuju, dok se baci u more mora postojati odredjeni put, pošto je kriminal u pitanju nije javan. Mislim da treba ići karikama unazad, od mjesta gdje se desilo I završilo do mjesta odakle dinamit. Nisam stručna za tu oblast, ali smatram kao gradjanin da je neprirodno se tolika količina dinamita dnevno baca, samo mi nije jasno odakle", kazala je Ljiljana Bubonja, inspektorka za morsko ribarstvo

Organizovani su dinamitaši i na moru. Ne miješaju se jedni drugima u posao, sve dok i jedni i drugi profitiraju.

"Svako od njih ima svoju čekaonu, ne miješaju se jedni drugima, kao da im je djed ostavio", kazao je Dočić.

A iz inspekcije apeluju da gradjani ne kupuju ribu ubijenu na taj način.

"Oni bacaju dinamit dok god imaju kome da prodaju tu ribu. Dok građani kupuju tu ribu, oni će bacati dinamit. To ne rade iz hobija, već iz koristi", kazala je Bubanja.

A korist zna da bude i do sedam hiljada eura u jednom danu.

"Na ovoj slici koju sam prezentovao to je ulov gofova, preko 750 kg gofova. Znajući da je tržišna cijena gofa od deset eura, pa na gore, možemo sami zaključiti da je jedan takav ulov preko sedam hiljada eura za jedan dan posla. Sad je mrijest gofova i oni su najaktivniji u ovom periodu", kazao je Dočić.

Stoga kazne moraju biti rigoroznije.

"Mislim da sve to treba malo rigoroznije, da se kazne zatvorom", kazala je Bubanja.

"Jedna ohrabrujuća činjenica da su uhapšena tri dinamitaša u Baru. Sad očekujemo da vidimo kolika će njihova kazna biti. Da vidimo hoće li neko od njih završiti u zatvor", kazao je Dočić.

Samo dva inspektora za morsko ribarstvo koja nemaju vlastito plovilo za kontrolu na moru nijesu dovoljna u borbi protiv dinamitaša. Nova sistematizacija predvidja devet ,što će ,smatraju naši sagovornici I te kako doprinijeti jačoj kontroli. Uprava policije ipak igra ključnu ulogu u borbi protiv ove pošasti, I bez njih inspekcija je nemoćna, jer su njihovi nadležnosti ograničene.

Bonus video: