Nikšićani zadovoljni: Trg će nakon rekonstrukcije biti ljepši

Trg će biti presvučen autohtonim nikšićkim kamenom u dvije nijanse - tamno sivoj i svijetlo krem, debljine do 10 centimetara
107 pregleda 16 komentar(a)
Trg slobode Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Trg slobode Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.06.2017. 17:56h

Zbog sječe lipa i najave postavljanja otvorenih šankova, pozitivna strana rekonstrukcije glavnog nikšićkog trga Slobode dugo je bila u sjenci. Godinu od početka radova i nekoliko mjeseci do završne faze popločavanja - utisak je da je grad dobio bolje mjesto za okupljanje, odmor i rekreaciju, a oni koji prate njegov izgled kroz istoriju, tvrde da obnova nije narušila stari duh i arhitekturu.

Prašina koja se podigla prije nego su se na njemu pojavile prve mašine, zbog sumnje u štetnu urbanizaciju i sječe višedecenijskih stabala lipa, odavno se slegla. Hroničar nikšićkog kraja Maksim Vujačić tvrdi da rekonstrukcija nije narušila zatečene istorijske vrijednosti i plan čuvenog arhitekte Josipa Sladea, koji je napravio prvi urbanistički plan Nikšića, nakon oslobođenja od Turaka.

"Ovo je princip renesansnih idealnih gradova. I dosljednjim izvođenjem uz pomoć knjaza, vladara i tadašnje crnogorske vojske trg je i dan danas jedinstven primjer na Balkanu. Imaćemo najprostraniji trg u državi sa 12.100 metara kvadratnih", rekoa je Vujačić.

Korzo je dobio nastavak, jer je prostor za pješake mnogo veći. Napravljena je odmorišna zona sa klupama, dva reklamno-informativna stuba, a česme i fontana su zadržani. Postavljene su dvije žardinjere sa vegetacijom, kao i niz manjih po obodu, ali će Nikšićani na hladovinu, ipak, pričekati dok ne porastu tek zasađena stabla tulipanovca. Novinama su zadovoljni.

Trg će se raditi do kraja godine, kada će biti presvučen autohtonim nikšićkim kamenom u dvije nijanse - tamno sivoj i svijetlo krem, debljine do 10 centimetara.

"Raspisan je tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača, očekujemo da ga završimo do kraja mjeseca i uđemo u završnicu. Trebaće nam nekolika mjeseca da izvršimo popločavanje"rekao je menadžer opštine Nikšćić Živko Kecojević.

I šest ulica koje se pružaju zrakasto od trga ovih dana doživljavaju preobražaj.

"Sve što je trebalo da se zamijeni u trupu ovih saobraćajnica smo zamijenili. Urađene su i trotoarske površine. Naglasiću da je i to najvećim dijelom urađeno zahvaljujući donaciji kineske ambasade u Crnoj Gori", kaže Kecojević.

Vujačić koji je izgled gradskog trga pratio kroz vrijeme i bilježio u knjizi, nije zadovoljan grdnjom u bočnim ulicama i poručuje šta nikako ne bi smjelo da se mijenja.

"Da se ne dira ova rubna izgradnja, ona je iz tog doba takva kakva je, jer ako se ta ambijentalna cjelina ne sačuva, onda je to već novi trg", rekao je Vujačić.

Komletna rekonstrukcije trga koštaće milion i po eura.

Bonus video: