Muk: Ozbiljnog i iskrenog dijaloga opozicije nije bilo

Zapaljiva retorika koja posljednjih dana stiže iz Demokratskog fronta za ostatak opozicije šteti zajedničkoj saradnji, a ide na ruku DPS-u
4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.06.2017. 17:31h

Crnogorska opozicija ni osam mjeseci nakon izbora nema platformu za zajedničko djelovanje. Iako sa raznih opozicionih strana pljušte platforme, pozivi za saradnju, inicijative, lideri opozicije se ne sastaju, i kako ocjenjuju analitičari, tako sebi oduzimaju kredibilitet alternative aktuelnoj vlasti.

Sa druge strane, zapaljiva retorika koja posljednjih dana stiže iz Demokratskog fronta za ostatak opozicije šteti zajedničkoj saradnji, a ide na ruku DPS-u.

To što opozicija i dalje nema zajedničku platformu koju bi ispostavila vlasti, ali preko koje bi komunicirala i sa međunarodnom javnošću, za Steva Muka iz Instituta Alternativa rezultat je činjenice da ozbiljnog i iskrenog dijaloga između opozicionih partija nije bilo. Naprotiv, kako kaže, uglavnom su se sukobljavale.

"Što je dodatno, čini mi se oduzimalo kredibilitet ne samo tim partijama koje su bile akteri tih javnih sukoba, nego i opoziciji uopšte, sugerišući da oni nijesu sposobni da idu u pravcu snažnijeg zajedničkog djelovanja, nego da će se to kao bezbroj puta do sada završiti političkim sukobima i razlazima, što nikad nije davalo dobar rezultat za opozicione partije, već naprotiv davalo je uvijek jednu veliku prednost i korist DPS-u i njenim političkim satelitima", rekao je Muk

Zato, smatra Muk, trebalo bi da se što prije sastanu lideri opozicije, odnosno da se opozicija okupi oko onoga što im je zajedničko i što ih, kako kaže, razlikuje od DPS-a.

"Ukoliko u tom pravcu budu išli ja vjerujem da u relativno krakom roku mogu doći do jedne minimalne platforme daljeg političkog djelovanja", rekao je Muk.

Bonus video: