Radiolozi: Skraćenje pregleda ide na štetu pacijenata

Prelazak na centralizovano elektronsko zakazivanje počeo je 15. juna, od kada pacijenti preglede više ne mogu da zakazuju lično ili putem telefona, već isključivo uz posredstvo izabranog ljekara
75 pregleda 3 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 16.06.2017. 17:31h

Nakon što je iz Ministarstva zdravlja najavljen prelazak na elektronsko zakazivanje pregleda u svim javnim domovima zdravlja u Crnoj Gori, radiolozi Kliničkog centra objavili su da tu odluku neće ispoštovati. Tim povodom je održan hitan sastanak između ministra Kenana Hrapovića, direktorice Kliničkog centra Zorice Kovačević i radiologa zaposlenih u Kliničkom centru.

"Imali smo sastanak sa Ministarstvom zdravlja, ja nisam bila prisutna na sastanku, ali ono što su mi rekli je da ipak Ministarstvo zdravlja na neki način priznaje svoju grešku i da će se potruditi da se taj problem prevaziđe," kazala je Žanka Cerović, predsjednica Udruženja radiologa Crne Gore

Iz Ministarstva je, nakon sastanka, poručeno da je nesporazum sa elektronskim zakazivanjem posljedica izostavljanja trajanja vremena potrebnog za opis snimaka, iz preporučenog vremena trajanja pregleda. Radiolozi su dobili dodatno vrijeme za pregled, a pacijenti će, prema novom dogovoru, rezultate imati u rukama istog dana.

Problem, poručili su radiolozi, nije bio u novom načinu zakazivanja pregleda, koje radiolozima olakšava rad, već u nepoštovanju njihovog protokola.

"Protokol je nešto gdje nema kompromisa. On određuje dužinu pregleda, dužinu pregleda na mašini, dužinu čitanja odnosno interpretacije nalaza. Na taj način, protokoli štite i pacijenta i doktora od greške. Ubrzavanjem, odnosno skraćivanjem vremena potrebnog za pregled, apsolutno se ide na štetu pacijenta, na štetu građanina, i to jednostavno hoćemo da spriječimo. Hoćemo da zaštitimo pacijenta od sebe, i sebe jednostavno hoćemo da zaštitimo," rekla je Cerović.

Prelazak na centralizovano elektronsko zakazivanje počeo je 15. juna, od kada pacijenti preglede više ne mogu da zakazuju lično ili putem telefona, već isključivo uz posredstvo izabranog ljekara.

Bonus video: