Uljarević: Svjedočimo dramatičnom padu političke kulture

Brković, kaže da su svi primitivizmi vrlo slični - ako smo različiti,različiti smo u svojim pristojnostima
6 komentar(a)
Skupština Crne, Foto: Printscreen (YouTube)
Skupština Crne, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.06.2017. 17:56h

Crna Gora se suočava sa dramatičnim padom političke kulture, posebno u parlamentu, a narodni poslanici za sada zbog toga ne snose nikakvu odgovornost. Tako bi ukratko glasio komentar civilnog sektora, na nemile scene iz crnogorskog parlamenta u posljednje vrijeme.

Uvrede i ponašanje koje je na ivici fizičkog sukoba, sve češće obilježavaju politički dijalog vladajuće DPS i opozicinog DF. Sagovornici televizije Vijesti smatraju da se radi o nekulturi, čak primitivizmu, koji ne dolikuje nikome, posebno ne onima koji sjede u najvišem zakonodavnom domu. Oni poručuju da su uvrede podjednako neprihvatljive – i kao napad i kao odbrana.

"Svjedočimo dramatičnom padu političke kulture, dijaloga i posljednično tome javne riječi, koja je izgubila svoje značenje, a meni se čini da to već dolazi do one linije koja je crvena i koja je upozoravajuća, jer znate kada se izgubi riječ, sljedeće sredstvo nije ni malo demokratsko“, kazala je direktorica CGO Daliborka Uljarević.

"Meni su ličili na onu djecu kada se svađaju ispred zgrade, i kad zapravo znaju da nije bitno šta će reći, da li to ima snagu argumenta, već naprosto potreba da se onaj drugi uvrijedi“, rekao je književnik Balša Brković.

Brković, kaže da su svi primitivizmi vrlo slični - ako smo različiti,različiti smo u svojim pristojnostima. Scene u parlamentu na njega ostavljaju otužan utisak, posebno ako se sjetimo nekada naše skupštine.

"Devedestih godina, u vrijeme paklenog političkog konteksta, imali smo jedan vrlo gospodstven parlament u odnosu na ove današnje prilike, i u odnosu na tadašnji region, znate to je ono vrijeme kada u Srbiji imate Bidžu i Raku, u Hrvatskoj se gađu torbama“, dodao je Brković.

Kreteni, bitange, izdajnici, strani plaćenici, ubice, kriminalci, lopovi, svi su oni u nekom periodu tokom skoro četvrt vijeka višestranačja, u Skupštini Crne Gore predstavljali građane. Makar su se opozicija i vlast međusobno tako čašćavali. I nema dileme, da nema nijedne skupštine na svijetu koja je uglađena. Međutim, postoje sankcije za svaku izgovorenu riječ: prije svih ona građanska kazna.

„Ja se nadam da će građani ovo prepoznati i kroz nastupajuće izbore i da će svojim glasanjem prosto pokazati, ono što treba da pokažu prema ovom politčkom pirstupu , a to je da to više ne pripada Crnoj Gori“, kazala je Ularević.

Još jedan detalj je važan u cijelo priči – princip -moj primitivizam je kulturan tvoj nije. Uljarević u tom dijelu očekuje kazne nadležnih institucija.

„Predsjednik Skupštine mora kroz ono što poslovnik predviđa da sankcioniše i jednu i drugu stranu. Koliko ja znam poslovnik ne prepoznaje uvredu kao način odbrane. Tako da je ona podjednako neprihvatljivai kao napad i kao odbrana“, dodala je Uljarević.

Brković to naziva tribalizmom – najnižim oblikom političke svijest. Navodi riječi starog profesora , koji je taj pojam ilustrovao na primjeru jednog predstavnika plemena iz period neolita

„Kad su njega pitali šta je dobro – on je rekao dobro je kad mi napadnemo tuđe selo, uzmemo im žene i hranu. A šta je loše- loše je kad oni napadnu naše selo i uzmu nam žene i hranu. Tribalistička svijest kao najniža politička svijest , nije u stanju da misli u prinicipijelnim kategorijam. Meni djeluje da su to lice i naličje jedne iste medalje, a ta medalja je sušti primitivizam“, kazao je Brković.

A primitivizam potiče od latinske riječi primitivismum i predstavlja svo ono neadekvatno ponašanje osobe ili grupe ljudi, tj. ponašanje koje nije u skladu sa već određenim okvirima ponašanja mentalno zdrave osobe.

Bonus video: