"Budi human": Donatori preko sajta mogu pratiti gdje ide njihov novac

Na uplate Fondaciji ne obračunava se PDV, a sama Fondacija ne finansira se od dijela prikupljenog novca, već od donacija društveno odgovornih kompanija
75 pregleda 1 komentar(a)
Budi Human, Fondacija Budi Human, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Budi Human, Fondacija Budi Human, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 15.06.2017. 17:56h

Fondacija “Budi human” pokrenula je sajt na adresi www.budihuman.me, za koji kažu da je riječ o jedinstvenom portalu u regionu.

Na osnovu dogovora sa mobilnim operaterima, fondacija je korisnicima, odnosno donatorima, omogućila da na portalu donacije (putem SMS-a ili putem računa, uplatom na račun) mogu pratiti u stvarnom vremenu, kazao je Goran Jovanović iz Fondacije "Budi Human".

"To znači da vi možete praktično da izaberete kome želite da pomognete i kada pošaljete poruku da poslije samo par sekundi vidite da je ta poruka stigla upravo toj osobi. U tri odvojene tabele da prate SMS donacije, donacije putem uplata na račun i način na koji se ta sredstva troše," rekao je Jovanović.

Trenutno je na opštem računu Fondacije oko tri hiljade eura. Na drugom računu je oko 390 hiljada. Taj novac je, shodno Ugovoru Fondacije i medija za Teleton, namijenjen za djecu oboljelu od karcinoma. Na Teletonu koji je održan 15. februara skupljeno je 367 hiljada, a ostalo su bile donacije.

"Ta sredstva stoje na računu i čekaju ono dijete koje je oboljelo od karcionoma, a nije uspjelo ta sredstva da dobije kroz redovan sistem zdravstva, od Fonda zdravstva nije dobilo sredstva za liječenje," dodao je Jovanović.

Na uplate Fondaciji ne obračunava se PDV, a sama Fondacija ne finansira se od dijela prikupljenog novca, već od donacija društveno odgovornih kompanija. Fondacija ima Komisiju koju čine tri ljekara - medicinski direktor Kliničkog centra Snežana Raspopović, direktorka Dječije bolnice Sonja Milašinović i Maja Kavarić.

"Ta Komisija doktorska, neće odlučivati o prioritetima, znači ne postoje prioriteti, svaka dokumentacija koja pristigne na adresu naše Fondacije će se razmatrati i ukoliko zadovoljava kriterijume koji su propisani u našem Pravilniku, biće otvoren profil za to dijete, počeće prikupljanje sredstava za liječenje tog djeteta," naglašava Jovanović.

Građani mogu da doniraju novac uplatom na račun ili slanjem eura SMS porukom sa sadržajem “jedan” na broj 14543. Fondacija će, za sada, prikupljati novac za liječenje osoba do 18 godina starosti, a postoji ideja da to bude omogućeno i za starije.

Bonus video: