Krv se ne smije čekati: “Daj krv. Daj sad. Daj često”

U akciji su učestvovali građani, predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova i nevladinih organizacija
133 pregleda 1 komentar(a)
davanje krvi, Foto: Screenshot (YouTube)
davanje krvi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.06.2017. 17:54h

Danas se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tim povodom Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, oganizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi sa ciljem da se obezbijede sigurne količine krvi u ljetnjim mjesecima, kada je broj turista, ali i broj nesreća, povećan. U akciji su učestvovali građani, predstavnici ministarstava, ambasada, UN agencija, sportskih klubova i nevladinih organizacija.

Značaj dobrovljnog davanja krvi prepoznali su i broji predstavnici ministarstava, među njima i ministar sporta, Nikola Janović.

"Moram da kažem da mi je zaista zadovoljstvo, sa zadovoljstvom sam se danas odazvao ovoj akciji, posebno mi je čast što sam promoter jedne lijepe akcije koju Crveni krst crne Gore želi da sprovede u narednom periodu. Takođe smatram da danas kada na globalnom nivou svijest o davanju krvi je ne samo u stagnaciji već u blagom opadanju, mislim da treba svi da uložimo napore da na tom polju uradimo ono što možemo i što je do nas. Smatram da sreća nije u onome što dobijamo već u onome što dajemo i smatram da samo saznanje da na ovaj način možda smo nekom spasili život čini nam to, da kažem, dodatno zadovoljstvo. Takođe ovim putem pozivam sve moje kolege koji se bave sportom na ovaj način doprinesu jednoj lijepoj akciji", kazao je Janović.

Iz Crvenog krsta naglašavaju da u svijetu termin porodičnog davalaštva nije poznat stoga se oni trude da nivo takvog davalaštva svedu na najmanju moguću mjeru.

"Moram da kažem da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da nivo dobovoljnih davalaca, odnosno procenat bude 4% to je neki minimum. Međutim u CG je situacija malo drugačija. Imamo 2,8% davalaca krvi a od toga 58% čine porodični davaoci krvi, odnosno namjenski, oni koji daju krv za prijatelja, rođaka, poznanika i vjerovatno se nikada ne vrate da dobrovljno daju krv", kazala je Marta Perković.

Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije se fokusira na davanje krvi u slučaju nesreća i ima za cilj skretanje pažnje javnostima da se krv ne smije čekati, već treba biti suprotno- krv mora čekati pacijenta. Slogan kampanje je “Daj krv. Daj sad. Daj često.”

Bonus video: