I Lukšić će u Specijalno tužilaštvo zbog "Primorke"

U spisima tužilaštva piše da je Lukšić potpisao nezakonitu garanciju za dodjelu pomoći čime je omogućio da kriminalna grupa čelu sa Nebojšom Boškovićem i Črtomirom Mesaričem državu oštetila za više od 20 miliona
90 pregleda 18 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2017. 17:40h

Bivši potpredsjednik vlade Igor Lukšic narednih dana posjetiće Specijalno tuzilastvo gdje će pred tužiteljkom Mirom Samardžić pričati o tome kako je došlo do toga da Vlada izda garancije firmi Melgonia Primorka čime je državnoj kasi nanijeta šteta od četiri miliona eura i istovremeno privatniku pripala državna imovina vrijedna oko 15 miliona eura.

Lukšić će u ovom slučaju, tvrde izvori TV Vijest, biti saslušan kao svjedok.

U naredbi za sprovođenje istrage, koju je Televizija Vijesti objavila ranije, piše da je nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade. U to vrijeme Igor Lukšić bio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija.

U spisima Tužilaštva se objašnjava da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Navodi se da su prijedlog na Vladi Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi Komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu služenog položaja.

Kao šefove 15.člane kriminalne grupe, tužilaštvo je označilo vlasnika preduzeća "Krisma" Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke slovenačkog državljanina Črtomira Mesariča

Na spisku osumnjičenih nalazi se i Boškovićeva supruga Biljana i bivši izvršni direktor Krisme Svetozar Marković. Oni će baš kao i prvoosumnjičeni Bošković narednih dana sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić, kako saznajemo, potpisati sporazume o priznanju krivice. Detalji njihovih sporazuma nijesu poznati.

Bonus video: