Imunitet Medojevića u fokusu: Ko će se iz opozicije pridružiti DF-u u Skupštini?

Iz SDP-a poručuju da će, ukoliko bude potrebe, naći način za podršku Medojeviću, ali ne povratkom u parlament
86 pregleda 40 komentar(a)
Skupština, Foto: Screenshot (YouTube)
Skupština, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.06.2017. 18:09h

Jučerašnje ucešće poslanika DF-a na Administartivnom odboru i najava da će biti i u plenumu kada se bude odlučivalo o skidanju imuniteta poslaniku tog saveza Nebojši Medojeviću, za njihove kolege iz opozicije ne znači prekid bojkota parlamenta

"Dužan sam da razumijem i ovo. Ovdje se radi o odbrani njihovog kolege poslanika, iz istog poslaničkog kluba, ne znači to automatski prekid bojkota", smatra Goran Danilović iz Demosa.

"Imaju pravo na svoje autonomne poteze, mi ne želimo da u tom dijelu ulazimo u razloge zbog kojih su to uradili", navodi Ivan Vujović iz SDP-a.

Zato su u SDP-u jasni i kada je u pitanju predstojeća sjednica na kojoj će se odlučivati o skidanju imuniteta Medojeviću.

"SDP neće slijediti nikoga u njihovim političkim nastojanjima. Mi nikada nikoga nijesmo slijedili, naprotiv, drugi su slijedili nas. Ključni naš uslov je da se prihvati da parlamentarni izbori novi budu održani sa predsjedničkim, u proljece 2018. godine, i to je naš nepromjenljivi i ključni uslov bojkota parlamenta", dodaje Vujović.

Izricite su i Demokrate:

"Povratak u Sinđin nelegitimni parlament koji ukida naknade majkama, svako malo povećava PDV, zamrzava dječiji dodatak, povećava akcize, sudjeluje u rasprodaji Crne Gore, ukidaju imuniteti isključivo opozicionim poslanicima i koji se na kraju krajeva pretvorio u glasačku mašineriju Demokratske partije socijalista i Vlade Crne Gore ne dolazi u obzir, sve dok se ne ispune četiri dobro poznata uslova Demokratske Crne Gore do posljednjeg zareza."

TV Vijesti iz Ure danas nije dobila stav, a Demos će tek odluciti da li će tog dana njegova četiri poslanika biti u parlamentu.

"Demos o tome može odlučiti imajući u vidu opšti politički interes, o tome odlučuju stranački organi, klub poslanika, javnost će blagovremeno znati šta je naš stav", dodaje Danilović.

Zato je, za sada, Danilović s javnošću podijelio lični stav:

"Šta je razlog i da li je taj razlog dovoljno jak da se takva stvar uradi? Moj lični stav je da imam razumijevanja, s obzirom na to da dobro pratim političku situaciju, za ljude iz istog poslaničkog kluba koji brane svog kolegu poslanika, bez obzira na to što ostaje da se vidi da li je on kriv zaista ili nije."

Iz SDP-a poručuju da će, ukoliko bude potrebe, naći način za podršku Medojeviću, ali ne povratkom u parlament.

"SDP je branila Medojevića kao opozicionog poslanika, i predsjednik SDP-a i tada parlamenta je držao zajednicki press kada je Medojević bio fizički napadnut. SDP će i sada, ovim povodom, ukoliko se ukaže potreba i ukoliko budemo imali nelegalne i nelegitimne političke napade na opozicionog poslanika Medojevića naći načina da stane u njegovu zaštitu", navodi Vujović.

Iz DF-a su i danas ponovili da njihovo ucešće na Administrativnom odboru i predstojećoj sjednici ne znači prekid bojkota parlamenta već samoodbranu.

Bonus video: