Nikšić: Počeli sa izgradnjom rampi za OSI

"Ima još barijera koje treba ukloniti kako bi objekti, od kojih su pojedini vitalni za život OSI, bili dostupni i za oko hiljadu korisnika invalidskih kolica..."
1 komentar(a)
OSI, invaliditet, Foto: Screenshot (YouTube)
OSI, invaliditet, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.06.2017. 17:49h

Nikšićki trotoari konačno će biti dostupni osobama sa invaliditetom (OSI). Zahvaljujući turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Opštini Nikšić krenulo se sa izgradnjom rampi za osobe sa invaliditetom. Novac za projekat vrijedan 80 hiljada eura obezbijedila je TIKA.

“Biće postavljeno 250 rampi, a praktično ćemo obuhvatiti najveći dio saobraćajnica u gradu što znači da će za ovu jako osjetljivu kategoriju naših sugrađana biti pristupačni trotoari, a samim tim i objekti koji imaju rampe”, kazao je Živko Kecojević, menadžer Opštine.

Izvođač radova je kompanija Gintaš i prema riječima Kecojevića iako je rok 60 dana, radovi će biti završeni mnogo ranije.

“Benefiti ovog projekta su prije svega da OSI imaju bolju prohodnost, povećanje bezbjednosti saobraćaja za ta lica jer su do sada morali da se kreću kolovozom, a sada će im biti omogućeno da se kreću pješačkim površinama i da mogu prići objektima gdje već postoje rampe”, kazao je Kecojević i obećao da će i ubuduće nastaviti sa takvim akcijama.

Branka Škuletić, predsjednica Udruženja “Paraplegičara” koje je pomoglo u mapiranju saobraćajnica, kazala je da stvari u gradu pod Trebjesom, kada su u pitanju OSI, konačno kreću nabolje.

“Ovo nam znači puno jer možemo da se osjećamo kao slobodni građani, da nesmetano funkcionišemo kroz grad. Konačno se krenulo sa postavljanjem rampi - počele su banke, poneka prodavnica, a nadam se da će to uraditi i ostali”, kazala je Škuletić.

Međutim, prema njenim riječima, ima još barijera koje treba ukloniti kako bi objekti, od kojih su pojedini vitalni za život OSI, bili dostupni i za oko hiljadu korisnika invalidskih kolica.

“U Opštoj bolnici je skoro rekonstruisano interno odjeljenje, ali toaleti su i dalje nedostupni osobama sa invaliditetom. I rampa na ulazu u Opštu bolnicu je neupotrebljiva zbog velikog nagiba. Pitanje je kako onu kosu ravan popraviti a da se pri tom ne urušava izgled objekta. Moj predlog je da treba postaviti hidrouličnu platformu koja bi išla iz ugla do vrata. Skoro je rekonstruisan i stari dio hotela ‘Onogošt’ i nije postavljena rampa”, pobrojala je Škuletić neke od objekata koji moraju da se prilagode OSI.

Podsjetila je da Udruženje na čijem je čelu ličnim primjerom pokazuje da ne smiju da čekaju da ih se društvo sjeti, već da sami moraju krenuti ka onome što žele. Postavili su rampu ispred Centra za socijalni rad, kao i ispred škole “Olga Golović”.

Rekonstrukcija Doma zdravlja

U toku je i rekonstrukcija Doma zdravlja, projekat vrijedan preko 300 hiljada eura. Novac je obezbijedila Vlada preko Direkcije javnih radova.

“Biće urađene pristupne rampe, tri lifta, osam toaleta koji će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom. Dom zdravlja će biti prilagođen i slabovidim licima postavljanjem specijalnih traka”, kazao je direktor Doma zdravlja dr Veselin Bulatović.

Radovi su počeli u aprilu a treba da budu završeni do kraja avgusta tekuće godine.

Bonus video: