Nešto treba mijenjati: Više od 90 posto ljekara u Crnoj Gori je nezadovoljno platom

Pored plata, najveće nezadovoljstvo prisutno je u odnosu na mogućnost nagrađivanja, beneficije, uslove rada i mogućnost napredovanja
251 pregleda 2 komentar(a)
Milena Popović-Samardžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Milena Popović-Samardžić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 13.06.2017. 18:15h

Više od 90 posto ljekara je nezadovoljno platom i tu treba nešto mijenjati, poručili su danas iz Sindikata doktora medicine.

Istraživanje o stepenu zadovoljstva ljekara poslom, koje je predstavljeno u EU info centru, obuhvatilo je 349 ljekara iz svih zdravstvenih ustanova.

Pored plata, najveće nezadovoljstvo prisutno je u odnosu na mogućnost nagrađivanja, beneficije, uslove rada i mogućnost napredovanja.

Potrebno je jačati vezu na relaciji ljekar - pacijent, a nedostaje nam više građanske hrabrosti da se borimo za svoja prava.

Crnogorski ljekari, očekivano, najnezadovoljniji su svojom platom.

"91 posto ljekara je nezadovoljno platom, tri posto je zadovoljnih, šest posto je ambivalentno. Dakle, to predstavlja mjesto gdje treba nešto mijenjati", istakla je Milena Popović-Samardžić iz Sindikata doktora medicine.

Istraživanje Sindikata doktora medicine pokazalo je da su ljekari nezadovoljni mogućnošću napredovanja i dobijanja beneficija, kao i uslovima rada.

"60 posto ispitanika iskazalo je nezadovoljstvo mogućnošću napredovanja. 83 posto ljekara je nezadovoljno nagrađivanjem. Zadovoljstvo beneficijama, vidjeli ste šta je, to sve one materijalne i nematerijalne olakšice, 82 posto je nezadovoljno. Što se tiče uslova rada i dalje imamo dominantno nezadovoljstvo, 63 posto je nezadovoljnih", kazala je Popović-Samardžić.

Ljekari su najzadovoljniji posloma koji obavljaju, kao i odnosoma sa neposredno nadređenima i kolegama. Zanimljivo, primjećena je velika razlika kada je riječ o zadovoljstvu poslom između specijalnosti.

"U Hirurgiji imamo jedinstvenu situaciju, tu imamo 33 posto zadovoljnih, među internistima imamo samo tri posto zadovoljnih", rekla je Popović-Samardžić.

Na pitanje naših ljekara šta da rade u situaciji kada ne postoji socijalni dijalog sa Vladom, generalni sekretar Konfederacije nezavisnih sindikata EU, kaže da ljekari moraju iskoristiti moć koju imaju.

"Jedini način da budete unutra, da budete uključeni, jeste da budete spremni da iskoristite određenu vrstu pritiska", rekao je Klaus Heger iz Konfederacije nezavisnih sindikata EU.

Problem je što još nisu reprezentativni, nemaju pravo da učestvuju u socijalnom dijalogu i nemaju pravo na štrajk. Nema ni podrške građana.

"Jačanje veze između ljekara i pacijenata, da smo mi na istoj strani interesa, da ukoliko je nama bolje, bolje je i njima, samo kroz takav jedan proces možemo da jačamo svoju poziciju i da poboljšavamo stanje, kako za pacijente, tako i za ljekare. Mi smo zemlja Klause koja nema baš puno ili gotovo nikoliko primjera te neke građanske hrabrosti, zemlja u kojoj nema puno primjera te neke građanske pobune kroz koju se ljudi bore za svoja prava", objasnila je Popović-Samardžić.

Sindikat doktora medicine Istraživanje je objavio na svojoj web i facebook stranici.

Bonus video: