Elektronsko zakazivanje pregleda će riješiti probleme pacijenata sa čekanjem

Ako želi da promijeni ljekara specijalistu, pacijent ima mogućnost da, uz obrazloženje, uputi zahtjev direktoru klinike
116 pregleda 1 komentar(a)
zakazivanje pregleda, klinički centar, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
zakazivanje pregleda, klinički centar, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 12.06.2017. 18:07h

U zavisnosti od toga koju vrstu specijalističkog pregleda pacijent treba da ostvari, izabrani ljekar će biti u obavezi da u skladu sa uputstvom koje je dostavljeno svim domovima zdravlja pripremi pacijenta za prvi specijalistički pregled, kazala je dr Vesna Miranović iz Direktorata za unaprjeđenje i kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite.

"Svaki specijalistički pregled se mora obaviti u prvih 30 dana, a pacijent više neće biti u obavezi da odlazi u klinički centar ili da zove telefonom i zakazuje pregled, već će to za njega raditi izabrani ljekar na primarnom nivou zdravstvene zaštite," rekla je Miranović.

Ona je objasnila da izabrani ljekar prilikom zakazivanja prvog pregleda ne zna kod kojeg specijaliste pacijent ide, čime se postiže da svi ljekari u kliničkom centru budu podjednako opterećeni brojem pacijenata. Kontrolni pregled pacijent će obavljati kod istog specijaliste.

Podgorički Klinički centar već u potpunosti primjenjuje novi sistem zakazivanja pregleda.

"Ono što ćemo mi da uradimo jeste da ćemo dopunskim i produženim radom, u dane državnih praznika, subotom i nedjeljom, otkloniti liste koje trenutno sada imamo, prije svega na internoj klinici, kako bismo vrlo brzo oslobodili termine za izabrane doktore na pojedinim klinikama. Ono što je najvažnije, za prvi pregled ambulante će raditi svakog dana od 8 ujutru do 14 časova, sa pauzom od pola sata," rekla je Zorica Kovačević, direktorka Kliničkog centra.

Ako želi da promijeni ljekara specijalistu, pacijent ima mogućnost da, uz obrazloženje, uputi zahtjev direktoru klinike.

"Ono o čemu Ministarstvo zdravlja razmišlja jeste stvaranje liste bona fides ljekara. Znači, najtraženijih ljekara za koje moramo da definišemo na koji način ćemo ih učiniti dostupnim pacijentima, pod kojim uslovima, da li je to jedna od mogućnosti da ljekarima pružimo šansu da dodatno zarade a pacijentima da upravo pristupe onom ljekaru kod kojeg žele da budu," dodala je Miranović.

Za uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda, Ministarstvo zdravlja se odlučilo nakon analize primjedbi pacijenata iz prošle godine, od kojih je veliki broj bio na račun dužine čekanja zdravstvene usluge, a značajan i na njihovu organizaciju.

Bonus video: