Medijska regulatorna tijela spremna na saradnju u ujednačavanju kriterijuma

Autor Izvještaja, Duško Vuković, je naveo i povećan broj prigovra na rad televizije Pink, podsjećajući Agenciju za elektronske medije da je toj televiziji više puta izrekla mjere upozorenja, prijeteći strožim kaznama
0 komentar(a)
HRA, Human Rights Action, Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
HRA, Human Rights Action, Akcija za ljudska prava, Foto: HRA
Ažurirano: 12.06.2017. 18:29h

Mnogo tema otvoreno je na okruglom stolu o praksi regulacije medija u Crnoj Gori. Autor Izvještaja o odlukama samoregulatornih i regulatornih tijela, Duško Vuković, glavne prigovore imao je na račun Medijskog savjeta za samoregulaciju.

"Da se medijski savjet za samoregulaciju i dalje bavi žalbama koje se odnose na rad medija koji već imaju samoregulatorna tijela, što je, po mom uvjerenju, nešto što je suprotno duhu samoregulacije," rekao je Vuković.

Kako smatra Ranko Vujović iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, taj razlog je donekle prihvatljiv, ali su u savjetu smatrali da su ti mediji, koji su osnovali svoje samoregulatorno tijelo, to više uradili da bi izbjegli savjet, nego da bi se stvarno bavili samoregulacijom.

"Jedan od temeljnih principa medija sa kojima ja radim i sa kojima radi Ilija je bio da se može govoriti i da smo otvoreni za različite oblike saradnje, dok to nije zajedničko odlučivanje o žalbama," kazala je Paula Petričević, ombudsmanka ND "Vijesti".

Vuković u izvještaju navodi i povećan broj prigovra na rad televizije Pink, podsjećajući Agenciju za elektronske medije da je toj televiziji više puta izrekla mjere upozorenja, prijeteći strožim kaznama.

"Ta strožija kazna se nikad nije dogodila," podsjetio je Vuković.

Iz Agencije je stigao odgovor da to tijelo mora oprezno donositi odluke, da ne bi došlo do ograničavanja slobode izražavanja. Ono što im najviše smeta, jeste ukidanje nadležnosti da propisuju novačne kazne.

"Moramo priznati da nam je to bila najefikasnija mjera. Ta je mjera vrlo nepromišljeno ukinuta iz razloga koji je bio opravdana, da su sredstva od kazni išla agnecija i umjesto da se samo promijeni rješenje da sredstva idu u budžet, ukinuta je potpuna naša nadležnost," rekla je Jadranka Vojvoić iz Agencije za elektronske medije.

Iz Akcije za ljudska prava, za koju je Vuković uradio izvještaj, poručuju da je cilj analize bio da mediji kvalitetnije kontrolišu svoj rad i brane slobodu govora.

Bonus video: