Bijelo Polje: Od 2014. godine Opštu bolnicu napustilo 15 ljekara specijalista

Da je stanje alarmantno te da se nešto mora hitno preduzeti da se zaustavi odliv kadrova ,saglasan je i bivši direktor Doma zdravlja Adnan Striković. Za posrtanje zdravstva i odlazak stručnjaka,tvrdi Striković,odgovornost snosi država
319 pregleda 2 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.06.2017. 17:56h

Uprkos ranijim tvrdnjama bivšeg ministra zdravlja Budimira Šegrta da je stanje u bjelopoljskoj bolnici stabilizovano i sistem zdravstvene zaštite unaprijeđen te da je povjerenje građana u ovu ustanovu povraćeno nakon infekcije pet beba od kojih je jedna preminula u novembru 2014 godine,ova bolnica ozbiljno je kadrovski urušena.

Za to vrijeme od tridesetak ljekara specijalista bolnicu je napustilo njih petnaest od kojih su neki bili jedini stručnjaci u svojoj oblasti na sjeveru države.

Zbog njihovog odlaska najveću štetu trpe građani.

Da je stanje alarmantno te da se nešto mora hitno preduzeti da se zaustavi odliv kadrova ,saglasan je i bivši direktor Doma zdravlja Adnan Striković.

Za posrtanje zdravstva i odlazak stručnjaka,tvrdi Striković,odgovornost snosi država.

"Bijelo Polje i zdravstveni sistem nije omogućio razloge da ostanu.Ljekari, ne bih da zvučim pretenciozno, kao elitni sloj društva želi da ima život sa određenim standardom i prije svega život sa određenim poštovanjem. Odnos društva, odnos sistema, Ministarstva zdravlja, bjelopoljske opštine prema doktorima u ovom gradu nije adekvatan", kazao je Striković.

Iako ih brine odlazak kolega koji nisu mogli spriječiti , u bjelopoljskoj bolnici i dalje tvrde da kvalitet usluga zdravstve zaštite pacijenata nije ništa manji u odnosu na raniji period. Odlazak vrsnih specijalista, kako kažu , nadoknađen je angažovanjem ljekara sa strane koji rade kroz ugovor o dopunskom radu.

"Svaka ambulanta radi, u svakoj ambulanti imate doktora, na svakom odjeljenju imate doktora, imate interno odjeljenje i gastroeneorologiju, imate i endokrinu. Sve je to pokriveno sa ljekarima koji rade redovne preglede, pregledaju ljude i rade kvalitetno svoj posao. Možda postoji organizacioni problem na odjeljenju ginekologije ali tu pored jednog ljekara imamo dva ljekara koji su angažovani kroz pripravnost i kroz ugovor o dopunskom radu", kazao je Milan Veličković iz Opšte bolnica u Bijelom Polju..

Zbog odlazaka ljekara, Bjelopoljci se u poslednje vrijeme sve više odlučuju za usluge bolnica u Beranama i Podgorici, najviše u oblastima dječje zaštite,ginekologije i hirurgije.

Bonus video: