Viškom u Toščeliku proglašeno 17, preostali u strahu od otkaza

Radnici kažu da proizvodnje gotovo da nema i da je doveden u pitanje opstanak fabrike, a država za sada ćuti
85 pregleda 1 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.05.2018. 17:27h

Iako su od početka godine iščekivali obećano povećanje plata od 30 eura, radnici Željezare Tosčelik sada strijepe od otkaza. Čistka se ovih dana desila u redovima stalno zaposlenih, a stigle su i naprasno loše najave.

"Nema kupaca, nema proizvodnje. Čemu to vodi ne znamo. Da li je sistematizacija urađena da ostanu ugovorci i penzioneri koji rade, a mi stalni radnici od 25 i 35 godina da idemo kući - prosto im bilo, ako će to da digne fabriku, neka rade", kaže radnik Nenad Mumović.

Peđa Uljarević kaže da radi za 366 eura u čelićani: "Niko za četiri godine ovdje nije povećao platu".

"Oni gubitke proglašavaju svake godine. Definitivno izgleda da ne znaju da rade svoj posao", kaže Pero Kadović iz Sindikata Željezare Toščelik.

Iako turski Tosjali holding, koji je 2012. godine Željezaru kupio iz stečaja za 15 miliona eura, novinare ne pušta u postrojenja, niti im daje informacije vezano za dešavanja u firmi- poznato je da Tosčelik 6 godina radi bez ekološke saglasnosti i integrisane dozvole za rad, te da je napravio gubitke od skoro 33 miliona. Ovakvo stanje na izmaku 2016. godine, na proslavi 60 godina fabrike, u društvu vlasnika Tosjali grupe Fuata Tosjalija - drukčije su prikazali predstavnici opštine i države.

"Željezara je simbol Nikšića, a Željezara i Nikšić zajedno simbol Crne Gore. Tosijali grupa je do sad uložila ogromna sredstva u ovu fabriku, u njoj radi preko 300 ljudi i imamo uvjerenja vlasnika o investicijama u narednom periodu i povećanju broja zaposlenih", kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u decembru 2016.

Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić, tada se takođe zahvalio kompaniji što je došla u Nikšić, kazavši da i u lokalnoj vlasti očekuju "sve bolje i bolje rezultate".

Radnicima ni tada nije bilo do šampanjca, torte i poklon koncerta, pa su proslavi prisustvovali samo veterani fabrike kojima su uručene jubilarne nagrade. Naredne godine eksplozije u pogonu čeličane otvorile su pitanje o uslovima na radu, ali je uprava i na to ostala nijema, a nadležne inspekcije su poručile da budno prate situaciju. Trenutno, na potezu je ministarka ekonomije, od koje radnici traže pisane garancije da neće biti daljih otpuštanja.

"Ako sad pustimo, sljedeće godine neće biti niko u ovoj fabrici, izgleda da će oni sami raditi", napominje Kadović.

Dok se čeka sastanak sa predstavnicima menadžmenta i države, iz uprave su se oglasili saopštenjem u kom ne isključuju novu sistematizaciju, predočavajući teške uslove na tržištu čelika. Podsjetimo, od najavljenih 550 radnika, u Željezari je trenutno 207 stalno zaposlenih i stotinjak ugovoraca.

Bonus video: