Fernandez: Crna Gora je ostvarila napredak u pregovaračkom procesu

Fernandez, koja je predstavnik Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, ukazala je na sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i EK na značaj povezivanja
169 pregleda 1 komentar(a)
Pododbor za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i EK, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Pododbor za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i EK, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 07.06.2017. 16:25h

Crna Gora je ostvarila napredak u pregovaračkom procesu, posebno u poglavljima koja se odnose na saobraćaj i energetiku, saopštila je predstavnik Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Marija Fernandez.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, prenijela očekivanje da će uskoro biti otvoreno poglavlje 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata.

Fernandez, koja je predstavnik Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, ukazala je na sastanku Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i EK na značaj povezivanja.

Ona je ukazala i na podršku koju EU, kroz Berlinski proces pruža državama zapadnog Balkana u dijelu saobraćajnog i energetskog povezivanja i, u tom smislu ukazala na značaj predstojeće posjete komesara Johannesa Hahna, kao i održavanja samita Zapadnobalkanske šestorke u Trstu, u julu.

“Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere, i s kolegama iz EK razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazova, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja pravne tekovine i jačanja administrativnih kapaciteta u tim oblastima.

Otvarajući sastanak, generalni direktor za pristupanje EU u Ministarstvu evropskih poslova, Jelena Burzan je podsjetila da je, od početka pregovaračkog procesa, Crna Gora napravila značajan napredak u oblastima koje pokriva taj pododobor, što potvrđuje otvaranje poglavlja 14 - Saobraćajna politika, 15 - Energetika i 21 - Trans-evropske mreže,.

Ona je kazala da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta i ispunjeno jedino početno koje je EK postavila za otvaranje poglavlja 27 - Životna sredina.

Burzan je navela da su preduzeti napori tokom prethodnog perioda dali vidljive rezultate u tim oblastima, te da su ih evropski partneri prepoznali i vrednovali, prije svega EK koja je najvažniji partner Crnoj Gori u procesu pristupanja.

Generalni direktor Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović, koja je predsjedavala Pododborom u ime Crne Gore, navela je da se sastanak pododbora održava u veoma bitnom momentu za Crnu Goru i prenijela odlučnost Vlade u ispunjavanju preuzetih obaveza kako bi se održala dobra dinamika napredovanja u oblastima koje pokriva taj pododbor.

„U tom kontekstu, Vojinović je rekla da je napredak u oblastima energetike, saobraćaja i životne sredine od izuzetnog značaja ne samo za dalji integracijski put Crne Gore već i za unaprijeđenje standarda života crnogorskih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: