Klinika za očne bolesti KCCG dobila dvije operacione sale: Više operacija, manje čekanja

"Izvanredan komfor za same pacijente, moram reći i za nas osoblje, zato što se cijeli posao završava zapravo u okviru same Klinike, a ne kao do sada, imali smo operacionu salu koja je udaljena prostorno od Klinike, to su dva sprata iznad", kazao je Haris Kujundžić, direktor Klinike za očne bolesti
1287 pregleda 0 komentar(a)
Klinika za očne bolesti, operaciona sala, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Klinika za očne bolesti, operaciona sala, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 06.06.2017. 18:33h

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobila je dvije nove operacione sale.

Zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju, TIKA, koja je vrijedna 31.000 eura.

Time će se poboljšati uslovi rada za ljekare, dodatno smanjiti liste čekanja i konačno početi da se radi takozvana hirurgija zadnjeg segmenta oka, zbog koje su pacijenti išli ili u Beograd ili kod privatnika.

"Izvanredan komfor za same pacijente, moram reći i za nas osoblje, zato što se cijeli posao završava zapravo u okviru same Klinike, a ne kao do sada, imali smo operacionu salu koja je udaljena prostorno od Klinike, to su dva sprata iznad. Sa dvije operacione sale koje će biti adekvatno opremljene, povećaće se broj operacija, prije svega onih operacija koje već do sada radimo, to su operacije katarakte i ostale operacije na prednjem segmentu oka", istakao je Haris Kujundžić, direktor Klinike za očne bolesti.

On očekuje da će dodatno smanjiti liste čekanja.

"Pacijenti vrlo brzo dolaze za operaciju, čak ponekada iznenađujuće brzo, oni su sami iznenađeni koliko brzo dolaze na operaciju. Nakon pregleda oni čekaju bukvalno neku sedmicu, dok se pripreme, oni su već na operaciji", rekao je Kujundžić.

Izgradnja dvije nove sale rasteretiće Operacioni blok.

"Veliki benefit jeste da smo oslobodili jednu operacionu salu u Operacionom bloku i omogućili drugim klinikama u Kliničkom centru da možemo da radimo više operacija nego do sada", rekla je Zorica Kovačević, direktorka KCCG

Ova investicija vrijedna je 31.000 eura.

Turska agencija za međunarodnu saradnju, TIKA, u posljednjih 10 godina uložila oko dva miliona eura u 85 projekata u oblasti zdravstva.

Prije dvije godine, samo u rekonstrukciju i nabavku opreme za Urgentni centar uložila je 700.000 eura.

"Nastavićemo sa projektima u oblasti zdravstva", kazao je Birol Cetin, TIKA

Za ljekare očne Klinike otvaraju se nove mogućnosti.

"Kruna svega jeste što nam ta druga sala omogućava kretanje u jednu potpuno novu hirurgiju oka, novu za naše uslove, to je hirurgija zadnjeg segmenta oka, zbog koje su pacijenti odlazili ili u inostranstvo, prije svega u Beograd ili u privatne ustanove u Crnoj Gori, sada će pacijenti dobiti tu mogućnost da takve zahvate i tu oftalmološku uslugu dobiju zapravo u Kliničkom centru", rekao je Kujundžić.

Na Klinici za očne bolesti u 2014. godini urađeno je 750 operacija, prošle godine 1.700, a ove godine očekuju da će ih biti oko 2.000.

Bonus video: