"Članstvo Crne Gore u NATO istorijski je korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana"

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, EPP je poručila da je bezrezervno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i da podržava pristup Evropskoj uniji (EU) po kojem se napredak svake države cijeni po njenim zaslugama
1 komentar(a)
Konferencija "Zapadni Balkan – EU: Zajedničko adresiranje izazova i korištenje mogućnosti", Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Konferencija "Zapadni Balkan – EU: Zajedničko adresiranje izazova i korištenje mogućnosti", Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 06.06.2017. 17:37h

Članstvo Crne Gore u NATO-u istorijski je korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana i značajan doprinos trajnom miru i prosperitetu u Evropi, ocijenjeno je na konferenciji u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, koju je organizovala Evropska narodna partija (EPP).

Konferencija, pod nazivom „Zapadni Balkan – EU: Zajedničko adresiranje izazova i korištenje mogućnosti“, okupila je predstavnike EP, kao i aktuelne i ranije predsjednike vlada i ministre zadužene za evropske poslove država Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, EPP je poručila da je bezrezervno posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i da podržava pristup Evropskoj uniji (EU) po kojem se napredak svake države cijeni po njenim zaslugama.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović govorio je na temu regionalne saradnje i bezbjednosnih pitanja, i ukazao na značaj pristupanja Crne Gore NATO-u za stabilnost Zapadnog Balkana.

On je naglasio da je ovim istorijskim korakom Crna Gora osigurala trajnu bezbjednost i postavila čvrste temelje za ukupan društveni i ekonomski razvoj u pravcu punopravnog članstva u EU.

„Ne postoji snažniji iskaz međusobnog povjerenja, solidarnosti i prijateljstva među zemljama od preuzimanja obaveze kolektivne bezbjednosti, po principu - svi za jednog, jedan za sve“, naglasio je Pejović.

Crna Gora je, kako je naveo, ponosna da je stupila u takvo partnerstvo sa najrazvijenijim demokratijama svijeta, ostvarujući time još tješnje veze sa evropskim partnerima na putu ka članstvu u EU.

„Predstavnici EPP u EP pozdravili su članstvo Crne Gore u NATO-u kao istorijski korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana i značajan doprinos trajnom miru i prosperitetu u Evropi“, kaže se u saopštenju.

Na konferenciji je ukazano na potrebu daljeg sprovođenja reformi u zemljama regiona, naročito u oblastima dobrog upravljanja, vladavine prava i snaženja regionalne saradnje.

„Izraženo je oštro protivljenje bilo kakvim promjenama granica koje bi ugrozile mir i stabilnost u regionu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: