Akvaponijska proizvodnja prvi put u Crnoj Gori

Akvaponija je u svijetu veoma raprostranjena. Korisnici su raduju postavljanju plastenika i nadaju da će eksperiment uspjeti
575 pregleda 1 komentar(a)
Akvaponijska proizvodnja, Foto: Screenshot (YouTube)
Akvaponijska proizvodnja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.06.2017. 17:53h

Prvi plastenik u Crnoj Gori baziran na potpuno novoj metodi takozvane akvaponijske proizvodnje znanju, postavljen je u Nikšiću. Akvaponijskom proizvodnjom se na neplodnom zemljištu i bez velikih količina vode iz ribnjaka dobija zdravo organsko povrće.

U uzgoju će se prvo oprobati osobe sa invaliditetom sa evidencije biroa rada, a angažovala ih je Eparhija budimljansko-nikšićka.

"Akvaponijska proizvodnja je recirkulatorni uzgoj ribe gdje se voda filtrira iz ribnjaka kroz biljke, biljke kupe sve hranljive sastojke i vraćaju ribama čistu vodu. Za baštu ove veličine bi vam trebalo oko 6 kubika vode dnevno, a za ovo vam treba jedva 600 litara", kaže za TV Vijesti Konstantin Dojić, đakon Eparhije budimljansko-nikšićke.

U prvom plasteniku u Crnoj Gori, koji je kako kaže Dojić, baziran na znanju, a ne na teškom radu, oprobaće se osobe sa invaliditetom sa evidencije Biroa rada. Očekuje da će u septembru degustirati prve ukusne i zdrave plodove.

"Salata, grašak, raštan, paprika- to će biti veliki izazov. A u bazenu sa robom, počećemo sa šaranom i somom, a ako bog da, jednog dana možda dođemo i do jesetre", dodaje Dojić.

Akvaponija je u svijetu veoma raprostranjena. Korisnici su raduju postavljanju plastenika i nadaju da će eksperiment uspjeti.

Projekat traje 14 mjeseci, a njegovi nosioci se nadaju da će za to vrijeme poneko svartiti do plastenika, da ga nauče kako da bez komada obradive zemlje uzgaja ukusno i zdravo povrće.

Bonus video: