Evo zašto Srbija ne može Oliveru Ilinčić da izruči Crnoj Gori

Ilinčić godinama unazad važi za najbližeg saradnika Svetozara Marovića za kojim je raspisana međunarodna potjernica radi izdržavanja skoro četvorogodišnje zatvorske kazne
1060 pregleda 11 komentar(a)
Svetozar Marović, Olivera Ilinčić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Svetozar Marović, Olivera Ilinčić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 01.06.2017. 17:27h

Olivera Ilinčić koju Specijalno tužilaštvo tereti da je dio organizovane kriminalne grupe koja je sa Svetozarom Marovićem kao šefom kriminalne organizacije brojnim malverzacijama oštetila budvansku kasu za nekoliko desetina miliona eura neće biti izručena Crnoj Gori.

To je odlučilo krivično vijeće posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu. Iz prilično opširnog obrazloženja odluke proizlazi jasan zakljucak - srpski Zakon ne poznaje krivično djelo za koje se osumnjičenoj Oliveri Ilinčić stavlja na teret.

"Nije ispunjen jedan od uslova za izručenje okrivljene stranoj državi - Crnoj Gori. Naime u obrazloženju ove odluke Vijeće je utvrdilo da krivično djelo na organizovani način koje se stavlja na teret Oliveri Ilinčić po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 20.01.2016. godine povodom koje se zahtijeva pružanje međunarodne pravne pomoći ne predstavlja krivično djelo iz oblasti organizovanog kriminala po zakonu Republike Srbije", navodi se u obrazloženju.

Iz beogradskog suda objašnjavaju i da je osumnjicena Ilinčić crnogorsko državljanstvo izgubila 2008.godine zbog čega je prilikom odlučivanja po molbi crnogorskih pravosudnih organa primijenjen Ugovor o izručenju sopstvenih državljana.

"Na osnovu relevantnih propisa i navedenog činjeničnog stanja krivično vijeće je odlučilo da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Olivere Ilinčić po molbi Ministarstva pravde Crne Gore", ističe se u obrazloženju.

Ova odluka nije konačna. Razmatraće je i beogradski Apelacioni sud koji će,nakon saslušanja javnog tužioca i advokata osumnjičene odluku potvrditi, ukinuti ili preinačiti .

Ilinčić godinama unazad važi za najbližeg saradnika Svetozara Marovića za kojim je raspisana međunarodna potjernica radi izdržavanja skoro četvorogodišnje zatvorske kazne.

Ona se sumnjiči da je posredno ali i direktno učestvovala u korupcionaskim poslovima.

Zbog te sumnje Specijalno tužilastvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage i dalo joj status okrivljene u predmetima "Kopirajt", "Properti investment", "Bulevar", "Krapina" i "Otpadne vode".

Bonus video: