Nova turistička sezona, stari problemi

"Svako ko je bukirao aranžman i zamišljao je da u Crnoj Gori uživa u onoj netaknutoj prirodi, wild beauty, kako je promovišemo, nije zamišljao da čeka po dva sata da prođe neko mjesto gdje se izvode radovi, niti je zamislio da sjedi u hotelu preko kojeg idu kranov"
7 komentar(a)
putevi turistička sezona, Foto: Youtube screenshot
putevi turistička sezona, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 30.05.2017. 17:59h

Na pragu smo ljetnje turističke sezone, koju i ove godine dočekujemo sa strepnjom od građevinskih radova, gužvi u saobraćaju, nelegalnog smještaja, smeća ... Iz Direkcije za saobraćaj uvjeravaju da za nekoliko dana neće biti putara na cestama, a inspekcije najavljuju pojačan nadzor na primorju iako je inspektora kao I svake godine premalo.

Generalno, problema koji se vuku cak decenijama u gotovo istovjetnoj formi je previše, a upravo o njima predstavnici nekih opstina , nadleznih drzavnih organa I turisticki radnici razgovarali su na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori.

Ljetnja turistička sezona je počela kada su došli prvi gosti, krajem marta i to je dobro. Loše je to što se stari problemi ponavljaju.

"Svako ko je bukirao aranžman i zamišljao je da u Crnoj Gori uživa u onoj netaknutoj prirodi, wild beauty, kako je promovišemo, nije zamišljao da čeka po dva sata da prođe neko mjesto gdje se izvode radovi, niti je zamislio da sjedi u hotelu preko kojeg idu kranovi, da ide kroz raskopane ulice", kazao je Dragan Ivančević iz Odbora udruženja turizma Privredne komore

Sa pojačanim aktivnostima inspektori kreću 1. juna. Boriće se opet protiv sive ekonomije.

"Borba sa nekima je Sizifovski posao, vjerujte mi se trudimo i pokušavamo da u okviru naših kadrovskih mogućnosti izađemo u susret da odgovorimo na svaku prijavu", kazala je Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka.

"Po njihovom priznanju imamo u smještajnom dijelu preko 60 odsto sive zone", kazao je Ivančević

Turisticka zemlja morala bi da ima makar dobre i prohodne puteve.

"Kada će Cetinje biti prohodno ove godine? Kada se planira postsezona, pošto je predsezona nama u potpunosti propala", kazao je Tomo Knežević iz Lipske pećina

"Evo za nekoliko dana nikoga od putara neće biti na putevima, dionicu kompletnu od Cetinja, vama ću posebno odgovoriti, čitavu tu dionicu za neki dan će biti asfaltirano", kazao je Savo Parača iz Direkcije za saobraćaj.

Ulaz u Budvu i kilometar puta na Brajićima neće stići da završe, tako da to ostaje za septembar. Iz etno sela Brezna apeluju da se rekonstruiše put preko Šćepan polja.

"Čak ga zovu “adrenalinski put”, jer vam život visi o koncu stalno, mislim to je mala šala", rekao je Mićo Blagojević iz etno sela Brezna.

"Ne mogu vam dati tačnu informaciju dokle su stigli, ali znam sasvim sigurno da se radi na projektovanju tog putnog pravca", kazao je Parača.

Poseban problem je bezbjednost na moru.

"Tu gotovo da niko nije nadležan. U Budvi, pored ostrva Sveti Marko, tamo ćemo imati jasno definisano gdje će moći ti ljudi koji iznajmljuju skutere da ih voze, tako smo legalizovali sistem kretanja, oni su van zona kupališnih. Ali nam treba i onaj dio kontrolni", kazao je Rajko Malović iz JP Morsko dobro.

Iskusni turistički radnici upozoravaju da se ne zavaravamo rezultatima turističke posjete iz prethodne dvije godine

"Nije rezultat neke naše povoljne, dobre, jeftine, kvalitetne turističke ponude", kazao je Dragan Kažanegra iz turističke agencije.

Na pragu ljetnje sezone, napomena da je u funkciji dežurni turistički telefon, 080 555 555.

Bonus video: