Koji razlozi demotivišu građane da prijave korupciju u firmama u kojima rade?

Istraživanjem je obuhvaćeno i ispitivanje motivacije građana da prijave korupciju u njihovim firmama I preduzecima . U tome ih ,pokazuju rezultati ,demotiviše strah od dobijanja otkaza i ugrožavanja lične bezbjednosti
130 pregleda 6 komentar(a)
ANa Novaković, Foto: TV Vijesti screenshot
ANa Novaković, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 30.05.2017. 17:26h

Manje od trećine crnogorskih građana zna ko su zviždači, dok svega polovina smatra da su potrebni našem društvu i državi, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj nevladinih organizacija, sprovedeno u okviru projekta “Nek se i tvoj glas čuje”.

Istraživanjem je obuhvaćeno i ispitivanje motivacije građana da prijave korupciju u njihovim firmama I preduzecima . U tome ih ,pokazuju rezultati ,demotiviše strah od dobijanja otkaza i ugrožavanja lične bezbjednosti.

Građani koji ne podržavaju rad zviždača uglavnom ne mogu da obrazlože takav stav, ili smatraju da se ništa neće promijeniti ni uz djelovanje onih koji ukazuju na korupciju . Istraživanje je ipak pokazalo da se informisanjem građana mijenja i njhov stav po tom pitanju.

"Tako da su naši građani i građanke u većini potvrdili da u zviždačima ne vide neprijatelje sistema, špijune ili frustrirane pojedince, a ova vrsta javne podrške i razumijevanja jedan je od ključnih preduslova za motivisanje svih onih koji i danas uočavaju kršenje zakona. Na ove nalaze takođe se nadovezuje ohrabrujući podatak, a to je da 84% građana smatra da bi institucije trebalo da obezbijede zaštitu zviždačima", kazala je Ana Novaković iz CRNVO-a.

44% građana Crne Gore ipak navodi da ne bi prijavili korupciju, a to ne bi učinili jer smatraju da to ne bi imalo efekta, i da je to posao države, dok svaki sedmi od onih koji ne bi prijavili korupciju kao razlog neprijavljivanja ističe strah.

"Kada se radi o stavovima prema korupciji, imamo čak i građane koji smatraju da je ona opravdana, koliko god to iznenađujuće bilo. Kada se govori o motivaciji vezano za prijavu korupcije, ono što je izraženo jeste da građani ne bi prijavili korupciju čak i kada bi imali mogućnost da je prijave anonimno, a kao osnovni razlog naveli su strah za ličnu bezbjednost...", kazala je Zorana Marković

Zakon o sprječavanju korupcije, kojim je regulisan status zviždača, usvojen je prije dvije godine, i za to vrijeme su samo tri osobe dobile status zviždača i zaštitu Agencije za sprječavanje korupcije. Nijedan od pokrenutih slučajeva nije dobio sudski epilog.

Bonus video: