Alpinističko pranje prozora: Zanimljivo i dinamično, bez straha od visine

Ovo nije posao za svakoga jer treba puno snage ali ovi momci svima preporučuju da se bave sportom i da provode vrijeme u prirodi
728 pregleda 1 komentar(a)
perači prozora, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
perači prozora, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.05.2017. 17:37h

Alpinističkim pranjem prozora i drugim radovima na visini Ivan Cvetković se bavi sedam godina. Kaže da se navikao i da ga nije strah.

"Zanimljiv je, dinamičan, navikne se čovjek i na visinu i na to radno okruženje. U suštini, na kraju nam je samo učinak bitan", kaže za TV Vijesti Cvetković.

Ističe da nakon toliko godina nema straha, već da postoji samo oprez.

Cvetković je jedan od visinskih radnika koji na Capital plazi u Podgorici pere prozore. Iz Beograda uglavnom dolaze da rade u Podgoricu, ali pošto se bave i krečenjem fasada, radili su i u Kotoru, Herceg Novom i Budvi.

Ovo im je već četvrto pranje poslovnog centra Capital plaza. Desetak hiljada kvadrata njih trojica operu za 10 do 12 dana. Dnevno mogu da zarade između 50 i 100 eura.

"Stakla idu na kvadrat, neki specifični drugi poslovi idu na dnevnicu. OK, izađe neka godišnja prosječna plata, sezonski nam je posao. Najviše posla ima u proljeće i jesen, neljudski su uslovi tokom ljeta, a zimi nema smisla raditi ovo", rekao je Cvetković

Rad trojice srpskih "Spajdermena" u Podgorici privukao je pažnju prolaznika.

Prozore čiste sa specijalizovanom hemijom za periodično održavanje. A kroz prozor ponekad komuniciraju sa ljudima.

"Mašu nam, pa prije neki dan je kolega kafu dobio iz neke kancelarije"

Ovo nije posao za svakoga jer treba puno snage ali ovi momci svima preporučuju da se bave sportom i da provode vrijeme u prirodi.

"Da krenu u alpinizam, speleologiju, penjanje... pa kada postanu familijarni sa visinom možda im postane ovo zanimanje. U svakom slučaju, može se živjeti od ovoga? Apsolutno", ističe Cvetković

Bonus video: